Robotelul de aur

Ultimul titlu despre care vreau sa scriu din cele vazute pre-Gopo e un documentar de o ora despre Steluta Duta, o boxerita cu multe medalii europene si mondiale la activ.


Sunt momente cand Robotelul de aur e autentic si adevarat. Ca atunci cand, impreuna cu alti doi tineri cu care a copilarit in orfelinat, Steluta revede casa tipei care a fost magazionera stabilimentului. E o casa noua, mare spre uriasa, pe care evident nu ti-o faci din salariul de la stat. Tinerii stiu asta, nu-i incerca nicio suparare, ba chiar se intreaba daca au voie sa vorbeasca despre bogatia acumulata ilicit. E atat de dramatic si atat de real - hotia in tara asta nu e doar impamantenita, e si trecuta sub o tacere apasatoare. Mai sunt si alte momente faine, in care emotiile personajului aluneca catre spectator firesc sau in care povestea ei de viata nu are cum sa te lase rece.

Dar sunt si momente cand treaba aluneca in cliseu. Pornind chiar de la titlu - de ce naiba sa apelezi la robotelul de aur? O sintagma dezumanizanta (robotel? nu e niciun Real Steel aici, sunt carne, oase si muschi care se invinetesc) folosita de media pentru a o inghesui pe Steluta Duta in aceeasi zona a prefabricatelor cu priza la popor - uite, domne, tone de medalii pentru Romania, mana la piept, blah-blah. 





3 din 5, bun in my book.



Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal