S-a incheiat sondajul cu "cel mai tare postapocaliptic". Desi speram sa iasa castigator proaspatul The Road sau macar clasicul Mad Max, primul a fost iarasi un film cu Will Smith - I Am Legend. Cum printul din Bel Air a fost celebrat cu alta ocazie, iar I Am Legend mi s-a parut un film slab, am pus la cale o selectie de teme cinematografice apocaliptice si postapocaliptice. Cum ar zice Hagi "adica ca sa fie bine, sa nu fie rau..."
Prima Apocalipsa: apocalipsa dupa extraterestri
xOy: totul a inceput cu succesul radiofonic obtinut de Orson Welles care le citea oamenilor din War of the Worlds (H.G Wells) intr-o frumoasa seara de Halloween, Ano Domini 1938. Si ii baga in sperieti.
On screen: Creaturi mici cu capul mare semn al inteligentei neindoielnic superioare. Verzi - prevestind parca moda green. Fiinte luminoase pe calapod de homo sapiens sapiens. 100% robotics. Deci forme variate. Toate insa cu un singur scop: matrasirea pamantenilor. But why, oh why? Pai sa vedem: alienii au nevoie de spatiu vital fiindca planeta lor s-a vaporizat sau a fost cotropita. Sau creaturile in crestere se bucura nespus de aportul nutritiv de carnita umana. Sau noi suntem experimentul lor (Deus absentus) si ei se hotarasc sa-l incheie subit. Sau fiind martori la cum distrugem planeta ei decid sa extermine cea mai distructiva specie ever...
De gustibus: War of the Worlds si The Earth Stood Still - fiecare in cate doua variante, Knowing pentru un accent mystery, Independence Day - ca tot va place atata Will Smith, The Invasion cu Nicole Kidman, Mars Attack! daca pur si simplu vreti o amenintare apocaliptica amuzanta sau Space Jam - una animata cu Bugs Bunny si Michael Jordan salvand lumea.
A Doua Apocalipsa: cea dupa boli si virusixOy: cea mai ucigatoare pandemie a raschetat in 2 ani de zile intre 50 si 100 de milioane de pamanteni. Cifra exacta nu se cunoaste fiindca gripa spaniola si-a facut de cap intre 1918 si 1920 cand omenirea nu statea bine cu numaratul cu multe zerouri. De atunci s-au inventat arme-virusi, s-au studiat tulpinile Ebolei - care in varianta Zair ajunge la o mortalitate de 90%, s-au dat doua alarme mondiale recente -una de gripa aviara, alta de porcina, evident niste companii farma s-au imbogatit... si fireste ca nici industria filmului nu s-a lasat mai prejos.
On screen: harta Americii in fundal pe care se proiecteaza scenariul pandemic... 24 de ore - cateva puncte rosii, 48 de ore - multe puncte rosii, 1 saptamana - aproape toata harta rosie, 1 luna- ecranul e full red. Asta e imaginea-cliseu pentru un film pandemic. Alte elemente care nu pot lipsi sunt omul de stiinta - de preferat in varianta feminina pentru a manifesta o empatie lacrimogena, presedintele si celebra sa concluzie - God help us all...
De gustibus: de la cumintelul Outbreak cu doctorul Dustin Hoffman cautand maimuta gazda de Ebola si al sau "With all do respect, Sir, F*ck you!" pana la filozoficul Blindess, ecranizarea lui Meirelles dupa Saramago despre o boala ciudata. Alternativ: intunecatul Twelve Monkeys sau preapocalipticul Children of Men in care omenirea si-a pierdut capacitatea de a procrea.
Va urma a doua si ultima parte. Alte 3 apocalipse.
Comments