Valkyrie / Operatiunea Valkyrie

De la Zwartboek incoace n-am mai vazut un thriller cu actiune in perioada nazista. Operatiunea Valkyrie nu se ridica la nivelul filmului lui Paul Verhoeven, dar isi merita timpul.


Marea lui problema e ca stii de la inceput ca misiunea n-a reusit, ca Hitler n-a fost asasinat si, cu o probabilitate destul de mare, ca cei care au pus la cale complotul o sa sfarseasca cu un glont in cap. Cu toate astea fimul reuseste sa creeze tensiune cu un plus pentru editarea sunetului. Nu stiu cum a fost in realitate, dar in film totul a ajuns sa stea intr-o capsula de otrava pe care Goebbels si-o bagase in gura...

In ciuda injuraturilor la moda care-l vizeaza, Tom Cruise face decent rolul unui colonel ramas pe front fara un ochi si un brat. Cica omul si seamana fizic izbitor cu Claus von Stauffenberg, asa ca sa-l lasam in pace (de data asta). Gestul lui cu mana ciuntita de a saluta si preamari Fuhrer-ul si strigatul de la final pe care il mai auzi si pe la jumatatea peliculei - Long live sacred Germany! - vin sa explice logica pucistilor "bine intentionati". Desi printre ei se strecoara evident si nemultumitii regimului sau cei foarte atenti la cum bate vantul... Si vantul bate intotdeauna.



3 din 5, bun.
 

Comments

Popular posts from this blog

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

Film si fotbal