Top Kowalski
Kowalski e unul din cele mai populare nume de familie in Polonia - un soi de Ionescu pe maluri dambovitene. Provine din "kowal" care inseamna fierarie. In America comunitatea poloneza a ajuns sa numere, prin migratia masiva de pana la inceputul primului razboi mondial, undeva la 2.5 milioane de persoane. Polonezii veneau in America mai putin pentru libertate si mai mult pentru paine. Lucrau mai ales in industrie - metalurgica, auto, textila. Si din cauza asta nu se omorau nici cu engleza. Asa se explica si stereotipurile la adresa lor: ca nu vorbesc foarte bine engleza, ca sunt grei de cap, ca nu zambesc, ca se plang des, etc. Numele Kowalski a ajuns sa fie folosit inevitabil si de industria filmului american. Asa ca de ce nu un top Kowalski? Daca ai vazut destule filme... chiar se poate un top 5 Kowalski.
Numero cinco
Pinguinul Kowalski din Madagascar 1 si 2 (2005, 2008) Al doilea in chain of command in trupa pinguinilor care au reusit sa treaca de la statutul de extras la vedete in toata regula - au un show al lor pe un post tv de copii. Kowalski e aici ofiterul specializat in misiunile de spionaj cu o voce imprumuta de Chris Miller. Primeste sarcinile cele mai dificile, de exemplu raspunde de saparea tunelului subteran din Central Park Zoo in Madagascar 1 si chiar daca nu-i iese mereu, e extrem de dedicat scopului. Face cele mai bune planuri, chiar daca Skipper nu-l ia in seama. Nici urma de stereotipuri.
Numero cuatro
Sofia Kowalski din Fast Track (2006)Amanda Peet e fata plecata dintr-o comunitate linistita din Ohio care a ajuns avocata in Manhattan, dar s-a lasat de meserie ca sa stea acasa cu copilul in vreme ce sotul gateste intr-un restaurant de fitze. Asta pana cand e dat afara, asa se muta cu totii inapoi in Ohio alaturi de Kowalski ai batrani: Charles si Amelia (a se nota: Mia Farrow). Nu se pupa deloc cu stereotipurile, fata e activa, articulata, cu o profesie liberala, etc.
Numero tres
Kowalski din Vanishing Point (1971, 1997)
Kowalski din Vanishing Point (1971, 1997)
In 1971 Barry Newman dadea viata unui Kowalski (fara prenume) care ajungea sa faca o cursa contra-cronometru prin State. Road-movie cu dead end in stilul american bine cunoscut. In 1997 Viggo Mortensen facea acelasi traseu intr-un remake. De data asta Kowalski a primit prenumele Jimmy, iar trecutul sau era acela al unui pilot de curse. Tipul nu se omoara cu vorbitul, e mai degraba un singuratic, usor inadaptat, cu un sentiment foarte puternic al familiei si cu ceva legaturi cu industria auto. Se intrevad oaresce puncte comune cu stereotipurile.
Numero dos
Stanley Kowalski din A Streetcar Named Desire (1951)
Stanley Kowalski din A Streetcar Named Desire (1951)
Bruta, animalic, nabadaios, vulcanic, agresiv, sexual, tiranic... cam astea ar fi atributele lui Stanley Kowalski, unul din rolurile cu care Marlon Brando si-a inceput cariera in cinematografie. Casatorit cu o fata cu nume frantuzesc cu prenumele Stella si locuind in New Orleans, el primeste vizita surorii Stelei, o anume Blanche, si de acolo incepe taraboiul. Se suprapune partial cu stereotipurile polonezilor americani.
El lider maximo
Walt Kowalski in Gran Torino (2008)
Walt Kowalski in Gran Torino (2008)
Bosorogul care scuipa, vorbeste printre dinti, iese pe pajiste cu pusca si-si pune la punct comunitate intesata de straini e cel mai tare Kowalski din filme pe care il stiu si cel mai aproape de stereotipurile polonezilor in America. A lucrat toata viata intr-o fabrica americana auto si acum maraie atunci cand isi vede fiul conducand un vehicul japonez. Nu iubeste lumea si stramba din nas la frizerul italian sau vecinii Hmong. Nici pe reprezentantul celui de Sus nu-l ia usor. Dar nu e prost si are un umor de prima clasa. La fel ca in Vanishing Point-uri, si in Gran Torino treaba se termina urat pentru Kowalski.
Comments