Indeletniciri de la 1935

Ocupant de loc in tren

Se suie in halta Grivita, cel mai probabil ungand cu vreo bancnota buzunarul nasului, ocupa cateva locuri in compartiment folosind un ziar, o palarie, o umbrela, etc. si apoi, cand trenul ajunge in Nord, pretinde ca locurile sunt deja ocupate. Oamenii nemultumiti se opresc pe culoare si blesteama caile ferate care ii vor tine treji si in picioare pana la Orsova. Cu cateva minute inainte de plecarea trenului apar intarziatii. Grabiti si speriati ca au ramas fara locuri. Un binevoitor de pe peron se ofera sa le faciliteze accesul la locurile ocupate de amicul sau. Evident contra cost. Chiar inainte sa plece trenul, amicul cedeaza locurile ocupate si chiar locul sau, dandu-se jos si plecand cu binevoitorul spre carciuma in care vor cheltui castigul.

Artistul si marketingul face to face

Cumpara cateva volume ieftine de la un anticariat. Le pune coperti noi si pe prima pagina ofera o dedicatie generoasa si un autograf memorabil. Le face pachet si bate la usa unor oameni importanti. Avizi de cultura si imbibati de patosul national, acestia ofera sume consistente pentru artistul care le bate la usa si care le ofera seria de opere complete bine personalizata. Directori de banci, presedinti de comitete, mici industriasi - oameni cu o biblioteca acasa dornici sa mai aseze in ea operele unui autor de traditie. Artistul incaseaza pe loc o suma frumoasa care va contribui indiscutabil carierei sale de succes.

Baiat destept (varianta 1935)

Citeste presa si afla ce licitatii mai face bunul stat roman. Are urechi si ochi peste tot, asa ca stie care dintre ele vor fi trucate. Merge in ziua cu pricina dupa ce a luat cu imprumut de la o persoana importanta o suma mare de bani. Suficienta ca sa depuna garantia. Socati, cei doi licitatori aranjati se tem ca afacerea lor de familie ar putea fi stricata de al treilea sosit. E prea din scurt sa se informeze in legatura cu puterea lui financiara sau statutul sau in societate. Asa ca fac singurul lucru care le-ar garanta succesul in licitatie. Il mituiesc ca sa stea cuminte. Omul isi ia banii de la proaspetii sai amici, sta in banca lui in timpul strigarii, isi ridica si garantia pe care o returneaza, desigur cu dobanda, persoanei importante.






Comments

Popular posts from this blog

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

Film si fotbal