Despre experienta 4DX

Am ajuns dintr-o intamplare sa vad un film in 4DX. Vroiam la Mad Max: Fury Road, vroiam sa fie aproape de birou si vroiam ca lucrurile astea sa se intample pe la pranz. 

Cum e experienta 4DX? Oribila daca iti place Filmul, bestiala daca vrei sa te dai in rollercoastere. Detaliez.




Scaunul se bataie pe mai multe directii si vibreaza in mai multe puncte. Ar fi bine deci sa intri nemancat in sala. Acum imi dau seama ca industria are de fapt o alegere grea - sa iti vanda popcorn & suc sau 4DX? Impreuna s-ar putea sa nu fie destui bani stransi pentru cata curatenie va fi de facut.

Apa. Mai bine spus lichidele care vin din fata si de deasupra. Teoretic ai un buton on/off, dar la ce folos sa vii la 4DX si sa stai pe uscat, nu? In acelasi timp e bine sa nu stai cu telefonul in brate daca a iesit din garantie. Vara lucrurile functioneaza bine -  e fresh toata treaba, dar pe lunile reci nu stiu cat chef mai am sa fiu udat. 

Jocurile de lumini. Testul aici e simplu: iti plac blitzurile bagate in ochi la intervale neregulate? Daca da, 4DX  e pentru tine. Daca nu, mai bine dai skip. Mai sunt cateva beculete colorate, dar la Mad Max: Fury Road nu s-au aprins.  

Fumul. Asta e introdus doar in stanga si dreapta ecranului, efect redus, disconfort minim. 

Mirosuri. Sincer n-am simtit, iar filmul ar fi trebuit sa miroasa a benzina, lucruri incinse si prafuite. 

Concluzie: 4DX-ul ofera senzatii. Nu sunt neaparat specifice filmului sau perfect integrate in el. Problema majora cu ele e ca risca sa contrazica ceea ce creierul meu construieste si s-a obisnuit sa construiasca in timpul unei vizionari. E cam la fel ca atunci cand ai citit cartea si vazand filmul zici "nuuuu, asta n-ar trebui sa arate asa!". 

In plus si cu adevarat grav: unde si cand naiba sa mai simt o emotie cand sunt bombardat senzorial din cap pana-n picioare? Pentru action fara creier si pentru horror 4DX-ul poate fi de ajutor, pentru restul genurilor nu vad cum.




Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal