10 replici tari din Secretul lui Bachus

De vreun an incoace se gaseste pe piata o varianta reetalonata şi remasterizata digital a peliculei Secretul lui Bachus, una din comediile teribile de dinainte de '89. Am revazut zilele astea filmul si nu m-am putut abtine sa nu rad cu pofta. Scriitura e atat de faina incat merita cu prisosinta un top 10 pentru cele mai tari replici. Fara alte introduceri...



#10


Autodefinitia personajului principal


“Bumbescu zis Bachus care poate orice”



#9


Revizia liftului, una din demonstratiile de forta ale lui Bachus


“Ma faci sa urc 10 etaje?!? Eah, diseara? Nu, tata, acuma! Verific personal.”



#8


Bachus cand ii gaseste un consort "comorii" sale


“Aprob, aprob pozitiv!”


#7


Bachus la nervi si bautura


“Suntem umanisti, ce dracu’!”


#6


“Tovarasu’ Sterea nu se vinde!" decreteaza inspectorul


"E cumparat gata!” vine replica


#5


“Ce sa fac?”, il intreaba nevasta casnica pe tovarasul Sterea


“Sa-ti ridici necontenit nivelul!”


#4


Tovarasul Sterea contempla cracul dezgolit al blondei din biroul sau


“Situatia dumitale... e complexa"



#3


Trandafir Bulbuc nu poate crede ca i se pune la indoiala onestitatea...


“Aceste cuvinte ne doare”



#2


Bachus la baute


“Fara poezie viata e pustiu”


#1


Tic verbal si modus vivendi pentru Bachus


“Chestii, socoteli”







PS: Am exclus din top celebra “... ca poate dvs. aveti treaba si noi va retinem” pentru ca ea e "preluata" din megaseria anilor ’70 - Brigada Diverse. Si am sarit si peste “esti mare, dom’…” pentru ca ea a ajuns mai cunoscuta si familiara publicului in varianta “esti mare, dom’ Pepe” din Filantropica lui Caranfil.

Comments

Anonymous said…
Faptul ca personajul principal a fost impuscat pentru o frauda de cel putin 10 ori mai mica decat cele de dupa 1990 e tot atat de comic pentru tine. Bleah! E doar un film de propaganda.
Anonymous said…
Rectific, cel dupa care a fost creat personajul principal a fost impuscat.
Dan said…
@Silviu-Ioan: nu inteleg exact ce vrei sa spui. e grav ca se fura mai mult acum decat atunci? asa o fi, dar asta nu inseamna ca nu mai avem voie sa radem. propaganda? eu l-am perceput ca propaganda doar prin prisma finalului (ziaristul demasca is denunta), dar inafara lui eu am vazut multe situatii si personaje destul de... contrapropagandistice. si indiferent cat de propagandistic il percepi scriitura ramane megareusita.
Anonymous said…
da, nici io n'am priceput: e comic ca l'au impuscat p'ala atunci, sau ca nu'i impusca acuma?
Anonymous said…
Finalul tragic al celui dupa care a fost creat (caricaturizat) personajul din film nu are cum sa para comic decat eventual unui psihopat. Personal, nu cred ca ar trebui impuscati nici astia de acum, dupa cum nu ar fi trebuit sa fie impuscat nici Gheorghe Stefanescu (sau executati/executat, indiferent de metoda). Ar fi trebuit sa fie judecat, dupa cum ar fi trebuit sa fie judecati si cei de acum si sa stea o vreme mai indelungata la inchisoare. De fapt, primul verdict in cazul lui Stefanescu a fost de 25 de ani de inchisoare. A fost condamnat la moarte la recurs si executat pentru a i se inchide gura, ca prea multi stabi de partid si de stat erau implicati in afacerile lui si o buna parte din ei chiar au scapat basma curata dupa executia lui S.
Si personajul interpretat de Horatiu Malaiele ti s-a parut contrapropagantisc? Daca da, inseamna ca nu stii ce vorbesti si doar aberezi cu mai mult sau mai putina gratie. "Scriitura magistrala" despre banditii care sug sangele poporului si din a caror cauza au trebuit romanii sa fie hraniti la ratie si apoi, daca ar mai fi trait Ceasca, incolonati si dusi in circurile foamei unde sa fie hraniti cu peste oceanic. De 3 ori pe zi: dimineata, la pranz si seara.
Dan said…
@S-I: Hai sa le luam pe rand. Tu esti foarte inversunat, dreptul tau, eu sunt relaxat. Tu nu iesi din realitatea cazului din spatele filmului, eu il las la o parte si iau doar filmul. Poate d-aia nu reusim sa vedem lucrurile la fel. Dar sa spui "daca nu X atunci nu stii ce vorbesti si aberezi..." mi se pare prea mult. Nu detin adevarul absolut, exprim o parere. La fel faci si tu. Pot fi opuse. Nu e nicio tragedie. Despre Malaiele: eu l-am perceput ca pe un tip onest, citand din "manuale", dar mai tantalau, motiv pentru care nu reuseste sa cauzeze vreun rau operatiunilor ilicite. Crede in "sistem" si in filzofia lui. E "plin" de propaganda. Dar e evident ca nu-l prea duce capul. Si daca rad de el de fapt de cine rad? Nu cumva de cei care "pun botul" (scuze pentru exprimare) la propaganda? Si vin si la personajul lui Dem Radulescu - tot un "propagandist" declarat... de data asta unul inteligent, care... se abtine, se abtine si apoi da buzna (asta iarasi e aproape un citat din film). Cat de buna propaganda, nu? Unul e tont, celalalt nu rezista tentatiilor.

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

Hot Girls Wanted