Videocracy

Videocracy e un documentar facut de niste suedezi si trateaza modelul pe care l-au impus italienilor media lui Berlusconi. Isi construieste tema pornind de la un anonim – Ricky – un mecanic pe timpul zilei, ramas burlac fiindca niciuna nu-l merita, locuind cu ma-sa, facand karate si dansuri in timpul liber. Omul merge pe la toate castingurile in incercarea de a se vinde ca o combinatie de Jean Claude Van Damme + Ricky Martin in varianta italiano. Nu-i prea iese, dar el tot incearca. De vina sunt velinele – fetele frumoase care acapareaza tot timpul pe ecran. Ricky e transant – daca n-ar fi aceste fatuci care sa-si arate formele pe jumate dezgolite, ar avea si el sansa lui la celebritate.



Totul se invarte in jurul celebritatii. Esti cunoscut, apari la tv, te stie lumea, esti popular, faci bani si ai gagici. Suna cunoscut, nu? Tocmai aici pacatuieste Videocracy. Incearca sa-l lege pe Berlusconi de creeare unor media care nu fac decat sa vanture goliciune si jeg. Un vizionar care si-a redus poporul la stadiu de oligofrenie. La prima vedere asa pare. Dar daca te gandesti un pic iti dai seama ca e un model care functioneaza in multe alte locuri si nu de ieri de azi. De acord ca Berlusconi are o putere imensa si respingatoare.




Imaginati-va ca e o combinatie de Gigi Becali – Berlusconi controleaza echipa AC Milan, de Patriciu la patrat – e presedintele Forza Italia, partid care a stat pe la putere ani buni si de Voiculescu la cub – are in buzunar n televiziuni si m ziare si reviste, care acopera undeva la 70% din consumul de media al macaronarilor. Cam asta e Silvio.



Dar nimic din ce sustine documentarul nu s-ar fi intamplat, n-ar fi mers daca pamantul pe care el si-a plantat ideile n-ar fi fost fertil. Ce stim ca faceau romanii? Mergeau la razboi ca sa aibe sclavi – deci nu prea le placea munca si se bucurau de spectacole nesfarsite... adica erau party people inca din Antichitate. Paine si circ. Sigur ca Berlusconi a ajuns sa o faca la un alt nivel, iar povestile pe care le vezi in Videocracy sunt uneori amuzante, alteori scary, dar pana la urma nu Berlusconi e problema. Iar ce se intampla in Italia seamana teribil de mult cu ce se intampla pe la noi. Deh, ne tragem de la Roma. Numai ca pe noi ne-au calcat si turcii si rusii. La noi velina stilata a lor devine pitipoanca manelista de la coltul blocului.

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal