Bananas!*

Umflat propagandistic anticorporatist, Bananas!* e o realizare suedezo-daneza despre niste procese intrate in istoria Americii, locul unde un precedent face cat o jumatate de batalie castigata deja in instanta.


Facts: in anii ’70 Dole (pe vremea aia se chemea altfel) merge in tarile Americii Centrale si incepe sa investeasca in plantatii babane de banane. Cum agricultura aduce profit maxim cu chimicale, Dole stropeste plantatiile si muncitorii de pe ele cu niste pesticide. Care peste cativa ani se dovedeste ca provoaca sterilitate. SUA le interzic, la fel si multe alte tari. Cum insa businessul mergea bine, Dole se face ca ploua. Chiar daca producatorii de pesticide le spun oficial ca substanta prezinta riscuri majore, chiar daca in Costa Rica sunt cazuri evidente de sterilitate cauzate de chimicalele astea... Dole le comanda in continuare si le foloseste in acelasi ritm. Peste niste ani un avocat emigrant cubanez based in L.A. afla de treaba asta, da o fuga in Nicaragua, face un pic de research, selecteaza 12 bucati sterile si le aduce in fata juratiilor americani. Dole ajunge sa plateasca sume serioase (intre 300 si 600 de mii $/cap) drept daune, dar doar unei parti a reclamantilor, despre care s-a considerat ca a fost victima dovedita a pesticidului.




Povestea nu se termina aici. In timpul montajului documentarului (undeva in 2009), avocatul de origine cubaneza a fost el insusi condamnat pentru ca si-a influentat martorii si i-a incurajat sa minta sub juramant, iar Dole a incercat sa opreasca difuzarea documentarului considerandu-l defaimator. In Suedia a urmat un adevarat boicot fata de produsele Dole (iata o idee despre cum sa raspunzi francezilor pentru celebrul lor salut romanesc! Nu mai cumparati din lanturile de supermarketuri frantuzesti, spuneti-le “au revoir” vreo 2 saptamani...). Si uite asa se explica faptul ca intr-o tara in care nimeni nu stie branduri de banane sau portocale, Romanica, Dole pompeaza bani sub sloganul "orice banana vrea sa fie Dole".

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal