Marele jaf comunist

Cinemateca ofera spectacole inedite. Lumea nu iese din sala, desi luminile s-au aprins si pe ecran se scurge molcom genericul. E o forma de respect fata de realizatorii documentarului. In acelasi timp, un babac in dreapta, la trei scaune distanta, sforaie cu nesat de la minutul 12. Ma buseste rasul. Peretele cinematecii se dovedeste prea subtire, asa ca in momentele de liniste in sala, se aude o voce feminina dragalasa care se chinuie sa dea pe mobil de verisoara Anica. Am intrat la Marele Jaf Comunist...



...fara mari asteptari si am iesit, culmea, bine dispus. Niste baieti si o fata (de origine evreiasca, cu state vechi in ilegalitatea comunista, cu functii babane in sistem, dar aparent dezamagiti de cum evolua miracolul rosu) au pradat o masina a Bancii de Stat in 1957. Marketata ca o adevarata lovitura de tip gangster, ea se dovedeste mai degraba o fasaila in care insotitorul transportului lesina la vederea unei arme... In fine, statul=poporul ramane fara o mica avere, echivalentul unui milion de dolari in banii de azi.

Povestea continua la fel de intortocheat. Masina de propaganda comunista rastoarna situatia si construieste un film, cu titlul delirant Reconstituirea, in care jefuitorii isi joaca cuminti rolurile asa cum le-a scris un securist de duzina dupa o noapte in care s-au rupt cu votca. Fiindca sistemul nu putea recunoaste blatul si oricum nu se dorea scoaterea in fata a vreunei individualitati el a ramas un cvasi-necunoscut. Propun deci sa indreptam situatia si sa-i atribuim pe loc titlul onorific de Prim Mare Scenarist al Neamului.
 

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal