Megacities, Workingman's Death si Whore's Glory

A fost un pic de liniste pe blog fiindca mi-am luat ceva timp sa vad 3 documentare semnate Michael Glawogger. Am citit 2 randuri despre el pe Fandor in timp ce metroul ma ducea de la Dristor la Timpuri Noi si... sa fi fost aerul socialist, sa fi fost nevoia mea de o cura de documentar hard core... Cert e ca am dat play. Apoi am citit ca Glawogger a murit in 2014 in Liberia, in Monrovia, la cateva zile dupa un diagnostic gresit - suferea de malarie, nu de tifos. Pregatea un alt documentar. Apoi am mai sapat un pic si am gasit cateva cuvinte inspirate ale lui din 2010. Gasiti mai multe de la Scottish Documentary Institute pe youtube.


Fiecare documentar in sine are o tema evidenta din titlu si e compus din mai multe tablouri din colturi diferite de lume. La randul lor toate cele 3 documentare formeaza un triptic bine inchegat care se sprijina pe alegerile filozofice/morale si stilistice ale autorului. Un austriac stangist si pesimist caruia ii place sa priveasca lumea si sa ne-o arate direct. Fara voice over, fara narator, dar cu camera fix acolo unde ti se pare imposibil de ajuns si folosind coloana sonora pentru a contura sensuri. 




Dur, chiar foarte dur de privit pe alocuri, dar un exercitiu de cunoastere binevenit al acestei lumi uneori nu foarte minunate in care traim. Si, intr-un mod bizar, stilul lui Glawogger se dovedeste adictiv. Altfel nu se explica felul in care i-am consumat eu filmele.







Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal