Side by Side

Docu din 2012 pe tema trecerii de la pelicula la digital si tot ce presupune asta executat printr-un colaj de interviuri cu nume de prima mana din industrie de la sustinatori ferventi - vezi George Lucas si ale sale faimoase vorbe Film is dead (ce-i drept spuse acum multa vreme) - si pana la detractori precum Christopher Nolan care repeta obsesiv, dar just, tema nerezolvata a arhivarii materialelor digitale. 



Producatori, regizori, DP-isti, editori si actori de prima mana, ba chiar si oameni din industria fabricarii echipamentelor de filmare stau de vorba cu un Keanu Reeves deopotriva relaxat si interesat sa le afle punctul de vedere despre revolutia digitala. Vazut la cativa ani de la momentul cand a fost facut, ani in care tocmai s-a petrecut aceasta tranzitie - nu totala, dar masiva si in primul rand motivata de costuri, Side by Side iti da senzatia aia tampita ca istoria - in cazul asta tehnologia mai bine zis - are drumul ei si ca oricat am sta si comenta (chiar si in cazul celor implicati direct in fenomen) - ea isi vede mai departe de drum. Sigur, o sa-mi ziceti ca Tarantino si-a filmat Hateful 8 pe 70mm, dar astea sunt exceptiile grandomane ale unor nume cu greutate, oameni care-si permit si carora li se permite asa ceva. Realitatea cifrelor arata cam asa: 




Si daca 9 din 10 filme hollywoodiene din prima suta la box office sunt filmate in digital imi imaginez ca, din ratiuni financiare, ce e sub aceasta linie are un procentaj la fel de favorabil lui 0 si 1. 



Sigur ca exista diferente importante intre genuri. Pentru sf digitalul ofera un spatiu creativ mult mai ofertant, in timp ce filme de razboi sau de dragoste se bucura inca de pelicula care ofera mai multa emotie si realism. 

Calculele si graficele ii apartin lui Stephen Follows care posteaza saptamanal statistici din lumea cinema-ului pe care le gasiti aici. 





3 din 5, bun. De vazut pentru cei care vor sa inteleaga dezbaterea film vs. digital - explicatiile sunt clare si curate - si pentru cei care vor sa auda puncte de vedere ale unor oameni care nu se vad des in lumina reflectoarelor - Michael Ballhaus, Anthony Dod Mantle & altii.


Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal