Theeb

A doua seara consecutiva petrecuta in Piata Unirii. Paturile s-au imputinat considerabil si n-am mai prins - cu atat mai nasol cu cat a plouat o runda pe dupa-amiaza si frigul a venit intaratat la ora de vizionare. Una din terasele din piata - as paria pe Che - a preferat ritmuri cubaneze accelerate, desi noi ne uitam la un film facut cu banii seicului din Abu Dhabi, o drama cu actiunea in mijlocul desertului insotita de o muzica traditionala instrumentala elegiaca. A fost Theeb. 




Nu vad multe filme venind din zona Golfului, dar tematic as zice ca suntem intr-o poveste clasica. Un pustan, mezinul unui emir decedat recent, alege sa-si urmeze fratele mijlociu trimis drept calauza pentru un soldat britanic care, cu orice pret, vrea sa ajunga la calea ferata. Li se opun niste banditi pusi pe capatuiala. 

Scenariul are multe puncte bonus din partea mea - fara prea multe cuvinte, intelegi totul despre legile nescrise ale locului - onoare, dreptate, dragoste, the works si despre cum asprimea locului a modelat caracterul oamenilor. Theeb se aseaza foarte bine, la inceput cu aerul sau exotic si stiind sa starneasca curiozitatea, iar apoi cu un crescendo emotional  inchis aparent surprinzator si comprimat, dar la o a doua privire perfect in logica locului si personajelor. Coloana sonora - o muzica strecurata pe ici colo - are efect precis. 



Fara sa fie ceva iesit din comun, Theeb  merita vazut. 3 si jumatate din 5, foarte bun in my book. 32/104/2015.



Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal