Breaking Bad: pilotul - discursul schimbarii si primele arcuri

Din motive pe care nu le detaliez aici am facut un breakdown pe secvente pentru pilotul de la Breaking Bad. Dincolo de faptul ca e un pilot bestial mesterit - lucru pe care il stiam deja - am pus cap la cap cateva lucruri noi care se leaga foarte frumos la tema serialului.

Luat cu totul Breaking Bad-ul este procesul transformarii lui Walter White in Heisenberg, dar pilotul insusi, in cheia lui microscopica, contine un arc perfect al schimbarii si, mai mult, aduce un discurs al carui sens sublim il intelegi mult mai tarziu...

Mai intai sa notam palierele schimbarii micro din pilot. Profesional - casierul care accepta sa spele masini se revolta, injura si isi da demisia. Social - de la submisiv, retinut si adaptat social la conflictual, agresiv si cu atitudine. Si poate palierul cel mai incarcat emotional -  relationalul - de la un frecat primit cadou la aniversarea celor 50 de ani in timp ce a doua mana a nevestei bate un record  la un joc pe laptop (e lowest of the low si ti-e o mila teribila de el) la intrebarea aceleiasi sotii "Walt, is that you?" in vreme ce eroul energizat de primul cook si primii bani din primul cook o reguleaza pe la spate (yeeeees!)



Si acum discursul. La ora de chimie - singurul moment din pilot cand Walt prinde viata & vorbeste cu energie in glas -  le tine un discurs elevilor despre ce inseamna chimia. Studiul transformarii materiei, a schimbarii inevitabile, cresterii si decaderii. Si exact asta urmeaza sa vedem - cresterea si decaderea lui Walter White.




Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal