A Most Wanted Man / Vanatoarea de spioni

Mi-am luat liber de la munca sa pregatesc plecarea catre mare de maine, m-am invartit repede de ce aveam de facut si, daca tot mai era timp, m-am dus sa vad un film. La plesneala totala. Am evitat balarii gen Testoasele Ninja si am intrat la A Most Wanted Man - nota populara de pe imdb m-a convins, nu Corbijn, al carui film anterior - The American, a fost modest si cu un miscast cat China. Fara trailer vazut inainte, fara sa stiu ca e o combinatie europeana. Si... am nimerit cat se poate de bine.



Povestea, cu baza intr-un roman scris de John le Carre, se aseaza frumos si te tine bine. Asta daca ai un pic de rabdare, ceva spirit de observatie si un minim de inteligenta. Nu vorbim de eroul spion gen Jason Bourne sau Ethan Hunt - ci de Phillip Seymour Hoffman, unul din ultimele sale roluri, intruchipand un agent secret care asteapta, priveste, momeste si prinde in capcanele sale un peste mic si o baracuda in asteptarea rechinului dorit (metafora cu pestii e din film, deci nu dati cu pietre!). E o imagine mai cinstita - cinematografica negresit, dar totusi mai aproape de ce e de fapt spionajul. Setarea in Hamburg ii da o nota speciala - chit ca accentul german e cam discutabil pe ici pe colo. Tot la plusuri sunt tehnicile de interogare, mai degraba strategii psihologice fin calibrate cu care personajul principal si echipa sa opereaza. Nu o sa vedeti niciun element de tortura, ba chiar filmul are o abilitate in a croseta sensuri si semnificatii. Cast-ul e o afacere partial locala cu Daniel Bruhl si Nina Hoss, partial americana cu PSH, Willem Dafoe, Rachel McAdams si Robin Wright. Singura care nu pica bine e Rachel, nu pentru ca nu joaca, ci pentru ca e prea hot pentru filmul asta. Lucru pe care scenaristul nu-l speculeaza cu adevarat (sunt 2 replici cam aiurea aruncate, dar atat), dar pe care regizorul face o mica fixatie. Peanuts ca defect in contextul intregului film. Cateva alaturari - gen tinerii care se roaga catre Mecca iesind dintr-o cladire vizavi de care e un erotik kino - sunt facute misto, iar Corbijn, cu toata raceala si retinerea lui, puncteaza frumos.




Nu spun ca e de calibrul lui Tinker, Taylor, Soldier, Spy - ala ramane varf al genului - dar A Most Wanted Man isi face treaba frumos. Misterul initial a la Homeland lasa locul sforariilor de spionaj, iar la final sforarii se trag intre ei pe sfoara. 3 si jumatate din 5, foarte bun in my book. Cosmine, tie ti-ar placea sigur.


Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal