Blackfish

Weeknd-ul asta prelungit l-am dedicat unor docu si il inchei cu Blackfish de la CNN Films nominalizat la BAFTA pentru cel mai bun documentar 2014. 


Asa cum se vede si din poster vorbim de o balena ucigasa - Tilikum, Tily pentru prieteni - capturata la finalul anilor '70 prin metode barbare, detinuta de atunci de SeaWorld si pusa sa faca bani pentru corporatie in 2 feluri - show-uri acvatice si mascul bun de imperechere. Intre timp Tilikum a facut 3 victime, 2 in randul trainerilor si o a treia despre care nu se stie exact ce si cum. Are 7 metri si cantareste 5 tone si jumatate si are 11 mostenitori worldwide. 

Forta infailibila a docu-lui vine din expunerea fara perdea a felului in care sunt tratate orcile si din sumarizarea - cu footage real acolo unde exista - a atacurilor pe care acestea le-au avut asupra oamenilor. Daca in salbaticie balenele ucigase inoata 100 de mile pe zi si isi traieste zecile de ani alaturi de familia extinsa, oamenii inteleg sa le traumatizeze inghesuindu-le pentru eficientizarea costurilor in bazine meschine si sa le permute functie de interese comerciale fara nicio legatura cu relatiile de familie dintre ele.   



4 din 5, excelent. Genul de experienta dupa care stii 2 lucruri. Ca nu vei mai pune piciorul niciodata intr-un parc acvatic (e la fel de nenorocit precum circul sau gradina zoologica) si ca in ziua in care ne va paste extinctia, si ne va paste pentru ca suntem prea meschini ca sa nu ajungem in punctul ala, o sa iti zici "bah, adevarul e ca ne-o meritam cu varf si indesat".





Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal