Ayn Rand, Atlas Shrugged 1+2 si Elon Musk

Ayn Rand, nascuta Alisa Zinovyevna Rosenbaum in 1905 la Sankt Petersburg, si-a vazut tatal deposedat de farmacia pe care o detinea de catre revolutionarii bolsevici. Cum ambii ei parinti erau educati si culti socul rosu trebuie sa fi fost sever. Astea sunt cele 2 elemente din istoria personala care, adaugate la emigrarea in State - taramul unde Constitutia declara dreptul individului la "pursuit of happiness", au determinat-o pe Rand sa-si dedice existenta scrierii unor romane distopice prin care a cautat sa-si avertizeze semenii asupra pericolului denaturarii fundamentului filozofic american. 



N-o sa intru in detalii si nici nu o sa-mi dau cu parerea in privinta obiectivismului lui Rand, respins brutal la vremea lui, dar care se simte mult mai bine azi si din care se adapa o aripa a conservatorilor de peste ocean. Nascut in comunism si crescut in Romania post89 am considerat ca am o viziune de dreapta pana cand o testare serioasa (un test cu vreo 100 de itemi) a dat verdictul: centru stanga. Concluzia mea: poate pentru Romania de azi arat cumva de dreapta, dar tot un puiut de stanga as fi raportat la media americana. Scurt pe doi: Rand pune individul inaintea colectivitatii, dreptul de a alege inaintea regulilor impuse, omul care produce si inoveaza, cel care impinge lumea inainte, inaintea celui care traieste de pe urma celui dintai. 

Piesa de rezistenta literara a lui Rand a fost Atlas Shrugged. Prima varianta cinematografica a esuat lamentabil in anii '80 dupa ce scriitoarea i-a cerut dreptul unui final say pe script producatorului lui Godfather. Omul a refuzat. Au mai trecut 30 de ani, Rand s-a curatat si habar n-am cine a pus mana pe drepturile de ecranizare. Cert e ca a facut o treaba jenanta. 



Primul film a iesit un soap opera dogmatic. O combinatie abominabila. Ieftinache, execrabil jucat, fara niciun fel de feeling. Peste toate astea scriitura e mizera. Personajele alterneaza discursurile pentru stupid people (genul de legaturi intre evenimente pe care le intelegi si nu e cazul sa ti le articuleze cineva) si vorbe grandioase cand nu e cazul. Habar n-am cum suna romanul lui Rand, cert e ca Atlas Shrugged 1 e un esec total. 1 din 5, mizerabil in my book.



Al doilea film a iesit un pic mai bine. Aerul soap a fost dat la o parte, desi caracterul de manifest filozofic, politic, social si economic ramane extrem de vadit. Cast-ul e schimbat 100% si aici e clar un plus - noile personaje capata un pic de adancime din interpretare. Bugetul liliputan pentru un astfel de proiect face in continuare ca Atlas Shrugged 2 sa arate meschin. 2 din 5, modest in my book.



Atlas Shrugged 3 se lanseaza la jumatatea lui septembrie 2014, deci in cateva saptamani. Si da, o sa-l vad pentru ca nu vreau sa o citesc pe Rand, dar mi-ar placea sa aflu ce si cum in finalul povestii ei.



Poate ca la prima vedere lumea aluneca pe panta descrisa de Ayn Rand, dar apoi te gandesti ca exista un Elon Musk si te linistesti.




Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal