Filmele vazute @TIFF13


Hotel / Hotell

Simbioza de grup terapeutic in cheie suedeza cu Alicia Vikander, o Jessica Alba de-a lor, in rol principal. Dureros all along, chiar daca pe alocuri puncteaza si simpatic, retinut pana la finalul wedding crashers exploziv. 3 din 5, bun in my book si o alegere inspirata ca sa compensez Miike-le anulat cu o seara inainte.


Siddharth / Siddharth

India fara dansuri din buric, fara iubiri interzise, dar acelasi fundal sarac, aceeasi lipsa de educatie si oportunitati. O poveste de familie despre un copil disparut dupa ce a fost trimis la munca si un tata disperat sa-l aduca cumva acasa. Filmul isi joaca foarte bine cartea emotionala, creste la foc mic pana cand... Mda, mi-am inghitit cateva lacrimi spre final. 3 si jumatate din 5, foarte bun in my book.





Tian zhu ding / A Touch of Sin

Chinezesc fara perdea sau machiaj, mare mirare ca a trecut de cenzura partidului, despre o lume a faradelegii si violentei in cea mai mare tara a lumii. 4 povesti intretaiate destept, scrise brici si jucate la fel. Bagat in seama in festivaluri, inclusiv la Cannes, pe merit. 4 din 5, excelent in my book. Varful de anul asta de la TIFF.


Enemy / Inamicul

Villeneuve dupa o scriere a lui Saramago. La granita intrebarilor sf-ului cu psihologicul si oniricul. N-as putea spune ca l-am prins din prima, e genul de film cu a doua vizionare necesara. Il recomanda atmosfera creata si un Jake Gyllenhaal, in dubla ipostaza, ireprosabil. 3 din 5, bun.
 


Big Bad Wolves / Lupoii cei rai

Un israelian pe care QT l-a dat pe lista lui de must see-uri in 2013. Lucru de inteles avand in vedere ingredientele de baza - razbunare, violenta si umor negru. Totusi ii lipseste ceva - toata tarasenia presupune situatii si personaje cu mai multa greutate emotionala, dupa mintea si gustul meu, decat cele livrate de film. So, un 3 din 5, bun in my book. 




Ha-ben Shel Elohim / Magic Men

Al doilea film israelian de anul asta - practic singura tara cu dubla prezenta in meniul meu. O dramedie surprinzatoare, un roadmovie cu 2 evrei, tata si fiu, plus o curva si un ex-fotbalist pe meleaguri grecesti. Mi-a adus aminte de Little Miss Sunshine. Aceleasi ambitii aparent mici, aceleasi reusite deloc de neglijat - emotie autentica, spirit ludic si o intelepciune imbracata aici in act de magie. 3 si jumatate din 5, foarte bun si surpriza placuta de anul asta.




La jaula de oro / Colivia de aur

Frate de cruce cu Sin Nombre filmul semnat Diego Quemada-Diez te izbeste rau de tot chit ca stii foarte bine realitatile traite de cei care decid sa traverseze America Centrala in speranta unui trai mai bun in Statele Unite. Uneori e mai dureros prin ceea ce nu-ti mai arata - dar stii ca se intampla. Iar cei 3 actori adolescenti sunt incredibili. 4 din 5, excelent.



Tragem linie. 7 filme, 40 de ore petrecute la Cluj. O cina si un mic dejun savurate cum trebuie. Un Miike ratat nu din vina mea, Touch of Sin si La jaula de oro - cele mai bune filme prinse anul asta. Taxi-ul a ajuns la 2,25ron pe km si a fost anul cu cea mai oribila vreme de cand merg la TIFF. Over & out.


Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal