5 filme ale razbunarii

Noul Testament zice sa intorci si celalalt obraz, dar cinematografia a preferat de multe ori o expresie a Vechiului Testament, aia cu ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Ce-i drept e mai dinamica si mai potenta pentru cinema. S-ar putea inventaria mii de titluri care sa includa tema razbunarii – banuiesc ca Netflix are o duzina de tag-uri pe subcategorii ale razbunarii - si poate doar cateva sute despre iertare. Asa ca, promitand sa revin cu un top de filme cu si despre iertare, hai sa ne uitam la cateva filme razbunatoare.

My number 5
 
The Punisher (2004)

Motivul alegerii: cinema-ul de popcorn abunda in razbunari, asa ca un titlu comercial era absolut necesar. De la Bronson si Arnold scenaristii de action packed au razbunat si iar au razbunat in fel si chip. Am ales un erou nascut prematur din benzi desenate si adus pe marele ecran sub chipul lui Thomas Jane. Rated R – absolut necesar.

Motivul razbunarii: clasicul 6-6. Lui Frank Castle i-au fost omorati sotia si copiii. El insusi a fost la un pas de moarte. Dar s-a intors sub forma lui The Punisher. Meticulos si cu o doza decenta de umor negru.

Replica preferata:

The Punisher: I have work to do. Read your newspaper everyday and you'll understand.
Joan: Which section?
The Punisher: The obituaries.

 
 
My number 4

Munich(2005)

Motivul alegerii: Razbunarea ridicata la rang de act national. Savarsita in timp, organizata meticulos, folosind serviciile de informatii si calatorind prin toata lumea. Acel gen care lasa urme adanci in oamenii care o duc la indeplinire. Acel gen care aduce dupa sine un act de razbunare dinspre tabara opusa la care nu poti raspunde decat cu un nou act vindicativ. O spirala fara sfarsit. Pe care Spielberg aseaza ditamai semnul de intrebare.

Motivul razbunarii: Dupa ce in 1972 la olimpiada de la Munchen 11 delegati israelieni au fost tinuti ostatici si ucisi de un grup terorist, statul evreu a decis sa pedepseasca un numar echivalent de persoane considerate responsabile pentru acel atac. Asa s-a constituit o celula condusa de Avner - un demisionar din Mossad - care a pornit payback-ul.

Replica preferata:

Avner: There is no peace at the end of this.


 
 
My number 3

The Crow (1994)

Motivul alegerii: Cum sa nu alegi un film din categoria razbunare de dincolo de moarte? Cum sa nu alegi acel film in care razbunatorul a murit pe bune? Cum sa nu incluzi in top filmul cu Brandon Lee, fiul lui Bruce Lee – Bruce Lee mort el insusi in circumstante dubioase?

Motivul razbunarii: Eric Draven a fost ucis. La fel si logodnica lui. Pana aici suntem intr-un 6-6 clasic. Dar, surprize-surprize, Eric Draven revine intr-o… forma neobisnuita. Si ii curata fara mila pe cei vinovati si implicati.

Replica preferata:

Eric Draven: I have something to give you. I don't want it anymore. Thirty hours of pain all at once, all for you.


 
 
My number 2

Oldboy (2003)

Motivul alegerii: Sunt autori pentru care razbunarea nu poate fi cuprinsa intr-un singur film, asa ca o abordeaza intr-o suita de pelicule. Nu vorbim de sequel-uri, povestile nu au nicio legatura una cu alta, dar se strang in jurul temei comune. E cazul lui Park Chan-wook si al razbunarii. Sud-coreeanul face triada Sympathy fo Mr. Vengeance, Oldboy si Lady Vengeance intre 2001 si 2003, iar Oldboy devine instantaneu un hit cult. In cazul lui Oldboy avem de-a face cu razbunari succesive, cruzime extrema, urzeli minutioase si motivatii care se lasa greu descifrate. Cinema la superlativ.

Motivul razbunarii: Imposibil de dezvaluit in conditia de “no spoilers”.

Replica preferata:

Dae-su: Revenge is good for your health, but pain will find you again.


 
& my number 1

Kill Bill (2 volume, 2003/2004)

Motivul alegerii: Tarantino e DJ-ul cinematografului zilelor noastre, iar saga lui de 4 ore (motiv pentru care a fost separata in 2 volume), Kill Bill, e magnum opus. Mixeaza genuri diferite, trimite la categorii de filme iesite din uz si, in acelasi timp, isi trage seva din forme artistice postmoderne, adauga motive si teme din lumi diferite, potriveste abil momente de filozofie cu carnagii debusolante si parodie. Efect garantat.

Motivul razbunarii: Mireasa a patit-o in timpul repetitiei nuntii. Din macelul de la El Paso ea a ajuns pe patul de spital in coma profunda. Dar soarta a vrut sa scape. Si odata trezita, e de neoprit.

Replica favorita:

Hattori Hanzo: Revenge is never a straight line. It's a forest and like a forest it's easy to lose your way... to get lost... to forget where you came in.





Comments

Unknown said…
Cred ca si I saw the devil e cel putin demn de top 3... l-ai vazut? Daca nu, recomand!
Dan said…
Oooo, un coreean. Cool. Nu l-am vazut, il pun pe lista. Gracias.

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus