12 Years a Slave / 12 ani de sclavie

Am vazut 12 Years a Slave cu intarziere, dar pe bune - adica intr-o sala de cinema, nu pixelat si inghesuit pe un ecran mai mare sau mai mic de acasa. Concluzia mea: sfasietor, fara sa fie lacrimogen.

In ultimele saptamani am auzit tot felul de idiotenii despre 12 Years a Slave...  

Prima: iarasi un film cu si despre sclavi! Nu ca ar conta asta, poti face un milion de filme pe acelasi subiect, vezi Holocaustul, dar lista filmelor cu si despre sclavie in Statele Unite nu e nici macar atat de numeroasa. Wikipedia listeaza undeva la 30 de titluri, iar cand printre ele se numara Lincoln sau Django Unchained... Apoi, ar trebui sa conteze daca filmul aduce ceva nou - in materie de poveste si/sau realizare. Si la capitolul asta 12 Years sta foarte bine: perspectiva negrului liber, artist, rapit si aruncat in sudul sclavagist nu am mai vazut-o in alta parte, iar Steve McQueen vrea sa simti cat mai de aproape totul, dar stie sa-ti lase si spatiu/timp cat sa le rumegi.  

A doua: e prea violent, prea dur, nu poti sa-l urmaresti! Pe bune??? De acord ca nu e o vizionare-picnic, dar e o poveste despre sclavie! Mie aici mi se pare ca vine de fapt plusul lui McQueen: violenta psihologica e mult mai pregnanta decat cea fizica, mai invaziva, de nesuportat. Felul ala in care negrii isi vad de ale lor in timp ce un confrate de-al lor se chinuie sa stea pe varfuri ore in sir pentru ca sa nu-si rupa gatul in streang pana ce stapanul vine acasa si-l elibereaza... 

Sigur ca e un film gandit sa functioneze pentru premii, iar prezenta lui Brad Pitt in rolul ala e usor iritanta (pe de alta parte interpretarea lui Fassbender si personajul sau - bestiale), dar all in all 12 Years a Slave e un film de categoria grea.

Apropo, daca American Hustle e prea light pentru Oscar, Gravity prea tehnologic, iar 12 Years prea hard... ce mai ramane?



4 din 5, excelent in my book.

Comments

Adela said…
Dallas Buyers Club ramane :) dar nu o sa ia Oscarul pt film, ci pentru interpretari. E bine si asa :)

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal