Analiza box office: incasarile filmelor romanesti in ultimii 5 ani



  • Primele 5 filme romanesti ca incasari insumeaza anual, in ultimii 5 ani, intre 700 de mii RON si 3.25 milioane RON. O suma infima din totalul incasarilor in cinematografele din Ro.

  • Nu exista un trend, fie el crescator sau descrescator. Anii cu box office romanesc mai scazut alterneaza cu anii cu box office mai ridicat.

  • Succesul pare sa urmeze 2 retete: un film premiat in-afara care genereaza interes acasa - vezi liderul din 2010 Eu cand vreau... sau Pozitia copilului de anul acesta. Practic aceste titluri au ridicat pe spatele lor box office-ul anului respectiv. In aceeasi categorie "film de autor, premiat in festivaluri importante" intra Dupa Dealuri din 2012. 
  • A doua reteta de succes in Romania o reprezinta comedia comerciala. Mai degraba comedie pentru ca bugetele pentru actiune sau aventura sunt prohibitive, iar horror-ul nu are un fanbase suficient de amplu. De ce nu thriller? N-am un raspuns. Revenind la comedia romaneasca de succes, ea presupune o poveste oarecum pe reteta si un umor cat de cat facil. In categoria asta intra primele 3 titluri din 2012, singurul an cand box office-ul filmelor romanesti a miscat un pic: Minte-ma frumos, HO HO HO 2 si Despre oameni si melci. Totusi in conditiile in care Pozitia copilului bate de departe oricare din aceste 3 titluri comerciale pare evident ca cinematograful de autor isi face treaba mai bine decat cinematograful comercial. Si aici e cheia succesului filmului romanesc in cinema-ul de acasa pe care producatorii nu prea reusesc sa o gaseasca.
  • Pana acum 2013 ar putea fi caracterizat drept: Pozitia copilului si atat. Mamaia e mult sub reusitele in zona comediei de familie din anii anteriori, Funeraliile fericite au debutat nefericit si se vor ingropa cu incasari modeste, Domestic si Rocker n-au avut mai deloc cautare. Ce urmeaza? Poate ceva incasari mai consistente pentru filmul lui Nae Caranfil cu distributia lui internationala din care fac parte Vera Farmiga si Mark Strong. Sanse minime insa ca totalul lui 2013 sa-l depaseasca pe cel al anului anterior.


Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal