Ce succes au avut cele mai scumpe 8 scenarii transformate in film?

Inteleg ca zilele astea au ajuns la moda la Hollywood data cruncherii. Inca n-am citit exact ce si cum fac, e un articol in NYT pe tema asta, dar ideea de a pune statistica la lucru mi se pare... un pic tampita. Nu ca nu s-au vazut esecuri usturatoare pe scenarii foarte scumpe, sunt cateva exemple mai jos, dar succesul unui film nu poate fi estimat pe baza scenariului decat in masura in care o mancare va fi gustoasa doar pentru ca presupune cateva ingrediente de baza. Pastrand metafora, conteaza cine si cum gateste si cine mananca.

Iata lista:


8. Mozart and the Whale produs in 2005

Ronald Bass, omul care a scris scenariul lui Rain Man, a primit 2.75m$ pentru Mozart and the Whale. Filmul abandonat de Spielberg si contestat in varianta lui finala chiar de actorii principali nu si-a gasit distribuitor in State si a facut incasari de 90 de mii de dolari. Verdict: esec total.

7. Medicine Man produs in 1992

Tom Schulman (Honey, I Shrunk the Kids si Dead poets Society) a incasat 3m$ pentru Medicine Man. Filmul regizat de John McTiernan a primit o nominalizare la Zmeura de Aur pentru Lorraine Bracco si bugetul de 40 de milioane de dolari abia a fost acoperit din incasarile din State ale filmului. Verdict: esec.

6. Basic Instinct produs in 1992

Joe Eszterhas si-a rontunjit conturile cu 3m$ pentru thrillerul care a facut istorie cu Sharon Stone in rolul principal. Incasarile worldwide au depasit 350m$, filmul a primit doua nominalizari la Oscar si regizorul Paul Verhoeven si-a atins varful carierei hollywoodiene. Verdict: succes total.

5. Eurotrip produs in 2004

Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer au impartit 4m$ pentru scenariul comediei adolescentine Eurotrip. Pe gustul unora dintre adolescenti - filmul a primit o nominalizare la Teen Awards - dar cu incasari totale sub bugetul filmului. Verdict: esec.




4. Talladega Nights produs in 2006

4m$ pentru Will Ferrell si Adam McKay pentru povestea cu iz de cai putere a lui Ricky Bobby. Comedie cu succes la publicul foarte tanar si mai ales peste ocean, Talladega Nights a incasat peste 160 de milioane de dolari, dublul bugetului sau. Verdict: nici succes, nici esec.

3. Panic Room produs in 2002

Tot 4m$ si pentru David Koepp (Mission Impossible) pentru scenariul thriller-ului regizat de David Fincher cu Jodie Foster in prim plan. Incasari de 196m$, de vreo 4 ori banii investiti, si critica favorabila. Verdict: succes.




2. The Long Kiss Goodnight produs in 1996

Taticul action-ului '90-ist, Shane Black, a marcat serios - 4m$ - cu Long Kiss Goodnight. Dupa care si-a luat si o pauza pana in 2005. Long Kiss a intrat pe mana lui Renny Harlin, dar filmul nu a trecut de 90m$ incasati worldwide la costuri de 65. Verdict: nici succes, nici esec.

1. Deja Vu produs in 2006

Bill Marsilii si Terry Rossio, scenaristii lui Deja Vu, au incasat maximumul istoric: 5m$. Filmul care a intrat pe mana echipei Tony Scott-Denzel Washington a strans 180m$ box office in toata lumea la un buget de 75. Verdict: succes.

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal