6 lucruri simpatice pe care (poate) nu le stiati despre The Fifth Element


  • Ideea si o poveste initiala au fost puse pe hartie de Luc Besson inca din adolescenta. Au trecut mai bine de 20 de ani pana cand Fifth Element a ajuns pe marele ecran. Au ramas in picioare tot timpul asta taximetristul (Besson are o fixatie pe ei!) care salveaza lumea si imaginea unui viitor colorat, divers si simpatic. 

  •  Luc Besson a facut casting cu mii de actrite in cautarea celei care sa joace rolul Fiintei Supreme. El le-a spus celor din echipa de productie ca vrea sa se indragosteasca de alegerea lui pentru ca personajul si filmul sa functioneze. Regizorul si Milla Jovovich, actrita aleasa, au fost casatoriti din 1997 pana in 1999. 

  • Conceptele grafice pentru New York-ul anului 2263, neamurile extraterestre si toata tehnologia viitorului au fost desenate de Jean-Paul Mezieres si Jean Giraud (aka Moebius). In 1997, dupa aparitia filmului, Moebius l-a dat in judecata pe Besson pentru ca s-ar fi inspirat din The Incal, un alt comic book sf al desenatorului. Besson a castigat procesul. 

  • Costumele folosite in film poarta semnatura lui Jean Paul Gaultier. A fost dorinta lui Besson ca Fifth Element sa beneficieze de inventivitatea si excentricitatea creatorului de moda. 

  •  La final pelicula a ajuns sa coste peste 90 de milione de dolari, o suma astronomica pentru un film european la finalul anilor '90. Premiera a avut loc in cadrul festivalului de la Cannes, iar incasarile din cinema au depasit 270 de milioane de euro. 

  •  Plavalaguna inseamna in limbile spatiului ex-iugoslav Laguna Albastra. Denumirea personajului interpretat de solista Sarah Brightman reprezinta o dubla trimitere: la unul din locurile favorite de vacanta ale lui Besson - golful croat Porec, in Istria si la pelicula de debut a lui Jovovich - Intoarcere la Laguna Albastra.



Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal