Comedia romantica: de la reginele de acum 30 de ani catre...?

 
Februarie si martie. Valentin, Dragobete, Martisor s.a.m.d. Inimioare, dulcegarii si ghiocei. Ce moment mai bun sa scrii cateva randuri despre comedia romantica daca nu asta? 

Un gen stors creativ in fel si chip de scenaristi si muls pana la refuz de producatori. Vorbim de Hollywood. Un gen care a obosit pana la plictiseala, dar care a renascut de nicaieri in 2012 cu prospetimea lui Silver Linings Playbook, pe care industria s-a grabit sa-l garniseasca cu o droaie de nominalizari la Oscar, toate de prima mana. Resuscitare a genului? Poate, dar cine sa fie noua regina a genului? Jennifer Lawrence?!? 

Indoielnic, dar pana sa ajungem acolo, hai sa o luam cu inceputul. Ma rog, nu chiar cu inceputul, ci cu Meg Ryan, regina-mama a comediei romantice recente. America's Sweetheart a domnit mult si bine – din 1989 de la When Harry Met Sally si pana in 2001 la Kate and Leopold. Comediile romantice in care a impartit ecranul cu Tom Hanks, de departe preferatul ei pe marele ecran, Nic Cage, Andy Garcia sau Hugh Jackman au strans… 870 de milioane de dolari. Vorbim de anii '90 si de productii relativ putin costisitoare, nu tu cgi, nu tu efecte speciale la kilogram. Dornic de profit, Hollywood-ul am multiplicat reteta de nenumarate ori. Pana la abdicarea lui Meg Ryan, consemnata in 2003 cu In the Cut unde actrita si-a ales o partitura bine condimentata sexual ca sa-si scuture imaginea de fata cuminte, aparusera deja alte regine, printese sau simple wanna be ale romcom-ului. 


Meg Ryan
Cam in acelasi timp cu Meg Ryan, urmand acelasi tipar si de acelasi calibru cu ea, se lipea de comedia romantica ca musca de… plici Frumusica Americii, Julia Roberts. Cum Ryan l-a avut pe Hanks, la fel si Roberts l-a avut pe Gere. De la Pretty Woman din 1990 si pana la Runaway Bride din 1999. N-a lipsit nici pelicula cu Hugh Grant – masculul obligatoriu pentru romcom in anii ’90 pana la scandalul prostituatelor pe care actorul le frecventa. Alt nume greu – demn de rangul de printesa – e cel al lui Jennifer Aniston, cu o serie neintrerupta de comedii romantice in anii 2000. Aparent ghinioniste pentru ca cea mai buna prietena a Americii a ramas cam mult timp cu viata personala vraiste dupa ce Brad Pitt a preferat dormitorul Angelinei Jolie. 

Julia Roberts
Lista printeselor romcom ar trebui sa le includa si pe Kate Hudson (asa mama, asa fiica), Reese Witherspoon sau Drew Barrymore, iar la wanna be, incercand genul, dar nereusind, le notez linistit pe Sandra Bullock, Jennifer Lopez sau mai recenta Katherine Heigl. 


Katherine Heigl

Intrebarea e cine ar putea urma? Nu vorbesc de o actrita cu un titlu de gen pierdut in ditamai filmografia, ci de o serie de pelicule care sa o transforme in noul nume de referinta al comediei romantice. Jennifer Lawrence? Pedigree enorm, ar fi de-a dreptul tragic sa se piarda in romcom. Emma Watson? Supradozata cu Harry Potter si prea putin sex-appeal, inca necoapta ca varsta. Olivia Wilde? Raceala ei de descendenta irlandeza n-o ajuta si nici nu a dat semne ca o intereseaza genul. Blake Lively? No offence, just a poster girl. Scarlett Johansson? De atata vreme in lumea filmului incat e greu de crezut ca are doar 28 de ani, dar ca si in cazul lui Lawrence pedigree prea bun. Natalie Portman? Sper ca si ea s-a lecuit dupa No Strings Attached. Megan Fox? No way, sexul nu e o emotie.

Si ajungem la favoritele mele: Mila Kunis, Emma Stone si Jessica Alba. Mila bate cat de curand la usa celor 30 de ani, a dovedit ca poate fi si “fata rea” si “fata buna”, e unanim placubila si, hai sa fim seriosi, n-ar fi o pierdere mare pentru restul cinematografiei daca s-ar dedica romcom-ului. Doar sa nu fie pusa pe marele ecran alaturi de trecuti alde Marky Mark. Emma Stone e genul pe care ai vrea sa o iei in brate oricand si oricum, un pic cam necoapta, dar cu o inclinatie vadita pentru chestii usurele pe marele ecran. Jessica Alba e "vecina" perfecta pe care sa o indragesti si dupa ce se termina continuarile violente la Sin City sau Machete o cura de sirop ar putea fi binevenita. 

Emma Stone



Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal