5 filme romanesti pe care le astept in 2013


Closer to the Moon
 Nae Caranfil
Nu stiu un film semnat Nae C. de la care sa fi iesit dezamagit asa ca un nou proiect de-al sau  nu putea lipsi din shortlist. Va fi primul film in limba engleza al regizorului, cu Vera Farmiga (sooo milf!) si Mark Strong in distributie, despre jaful de la Banca Nationala si reconstituirea lui facuta de comunisti. Acelasi subiect cu Marele jaf comunist al lui Alexandru Solomon din 2004. O pasarica mi-a soptit ca a vazut cateva secvente si ca filmul arata foarte bine.

Un interval de noua minute
Corneliu Porumboiu
Dupa A fost sau n-a fost si Politist, adjectiv regizorul vasluian iese din confortul plaiurilor natale moldave. Un interval de noua minute a fost filmat la Bucuresti. Desi despre poveste nu se stiu multe detalii, Porumboiu e un must watch printre cineastii romani. Bogdan Dumitrache, o sa auziti multe de el anul asta, si Diana Avramut sunt actorii distribuiti in rolurile principale.

Domestic
Adrian Sitaru
Regizorul insusi promite un film simplu, usor de digerat, amuzant si emotionant. O suma de calitati ce lipseste de cele mai multe ori din peisajul cinematografic autohton. Dupa scurtmetrajele Colivia, in care privea relatia tata-fiu in lumina adoptarii unui animal de companie, si Cheful, in care interactiunile unor blocatare veneau pe primul loc, iata ca urmeaza un lungmetraj despre animalele de companie (un iepure, o gaina, un caine, o pisica si un porumbel) ale unor vecini de bloc. Familiaritate totala deci pentru Adrian Sitaru.

Killing Time
Florin Piersic jr.
N-am mai vazut nimic semnat de junior de ceva ani incoace de la duo-ul Fix Alert - Eminescu vs. Eminem. Killing Time, cea mai recenta realizare a lui, a fost proiectat la TIFF (n-am fost acolo!) si vine in salile de cinema in 2013. Nu stiu cat din aerul low budget si senzatia experimentala a proiectelor anterioare va avea, nici nu vreau sa aflu inainte sa-l vad, dar premiza lui Killing Time suna ofertant in urechile mele: doi asasini se converseaza asteptandu-si urmatoarea victima. Dincolo de dialoguri mortale de sorginte tarantinesti, regizorul promite spectatorilor un final incadrabil in categoria... there will be blood. Vedem.

2+2
Thomas Ciulei
La debut in lungmetraj de fictiune Ciulei jr. face in exprimarea lui Gabriel Spahiu, unul din actorii din distributia lui 2+2, afaceri riscante. Se departeaza de zona realista, atat de batatorita la nou, si povesteste despre o tara fictiva condusa autoritar, Miranda, aproape in faliment, de unde un actor si un regizor vor sa scape. Prinsi in fapt, cei doi sunt pedepsiti sa realizez un film de promovare pentru Mirandaworld   - un loc in care capitalistii plictisiti pot sa simta pe pielea lor cum e sa le sufle Politia Secreta in ceafa. Metaforic si un aer comic promit autorii.

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal