Ia apocalipsa, neamule! (2)


Apocalipsa #3: cea dupa Mama Natura


xOy: Un vulcan islandez activat plus niscaiva vant catre sud-est si gata, batranul continent cu toata stiinta si tehnologia lui e cu botul pe labe. Sigur ca scuipatul unui vulcan naste doar o apocalipsa loco, dar o ciocnire cu un asteroid (cica d-aia ar fi disparut dinozaurii) sau schimbarea polilor magnetici pot avea consecinte climatice brusc-socante pentru toata specia umana.




On screen: din motive tehnico-financiare treaba s-a pornit incet, cu micile apocalipse. Mai un cutremur, mai un vulcan. Filmele s-au vandut bine fiindca omul e fascinat la nivel individual de moarte si la nivel de specie de extinctie. Intre timp filozofia a devenit “bigger is better”, globalizarea ne-a legat pe toti, iar mayasii s-au oprit din numaratul calendaristic. Asa ca aparitia blockbusterului apocaliptic total era inevitabila.



De gustibus: Dante’s Peak de cand Pierce Brosnan era tanar si Twister cu Helen Hunt din categoria apocalipselor mici. Waterworld cu Kevin Kostner, Bruce Willis salvand Terra in Armaggedon sau, pentru marele show, fast forward pana la colectia de efecte speciale reunite in volumul 2012 semnat Roland Emmerich.





Apoclipsa #4: de mana Omului insusi

xOy: De la Nostradamus citire asteptam al treilea razboi mondial; nu e clar exact cand, intre cine si cine, etc. Initial s-a crezut ca va fi intre americani si rusi. Cele doua tabere s-au blindat nuclear pana cand razboiul s-a racit de tot. Apres au aparut chinezii, totusi parca mai interesati sa faca bani decat razboi, si cativa fundamentalisti islamici. Cam subtire… dar ar fi ironic ca specia umana sa se rezolve pe ea insasi, nu?



On screen: Hero-junkies recunoscuti, americanii nu s-au jenat sa-si arunce creatiile si in lumile postapocaliptice. Presarate cu tot felul de weirdos, locurile astea aride devin un playground pentru cei care incearca sa se achite de sarcina pe care scenaristii le-o arunca in carca. Unii vor doar sa supravietuiasca, altii isi protejeaza urmasii. Se mai poarta razbunarile, dar si salvarea Bibliei.



De gustibus: Oldie cultul Mad Max, Postman-ul lui Kevin Costner, Watchmen – un film cu supereroi intr-un trecut alternativ imbibat de amenintari apocaliptice, recentele The Road sau Book of Eli...


Apocalipsa no.5: varianta religioasa

xOy: Tehnic vorbind, cea mai veche. De la Apocalipsa dupa Ioan si pana in zilele noastre stau in standby nasterea Anticristului, a doua coborare a lui Isus, lupta finala intre Lumina si Intuneric… Deocamdata avem o remiza de salon.



On screen: Pe marele ecran lupta dintre bine si rau ajunsa in extrema religioasa naste un univers aparte, populat de creaturi speciale: demoni, arhangheli, profeti, posedati si, let's not forget, Alesul. Plus o gadgetarie speciala in dotare – tot felul de puteri supranaturale, semne prevestitoare, drumuri deschise catre Iad si Rai, mai un Spear of Destiny, mai un Chalk of Faith...




De gustibus: recentul Legion, antieroul John Constantine facut de Keanu Reeves, alegoria mesianica din trilogia Matrix, Night Watch/Day Watch – doar primele 2 parti dintr-o trilogie ruseasca promisa de Bekmambetov cazut in amnezie din cauza milioanelor de coco venite dinspre studiourile americane…

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus