5 babaci in filme

Zilele astea nu poti sa zappezi fara sa dai peste o discutie despre pensionari. So... fara prea multe introduceri: 5 babaci in filme americane si cum ar arata ei daca ar trai pe plaiuri dambovitene.

Milionarul retras din activitate

Jack Nicholson as Edward Cole in The Bucket List. Ex-tycoon chiar in domeniul medical ajuns prizonierul unei boli incurabile intr-una din facilitatile care ii apartin. Negru in cerul gurii, tupeist chiar si la varsta a treia, aventurier intarziat, excentric...

Echivalentul de Dambovita: un judecator cu pensie babana care stie sistemul atat de bine incat isi permite sa-si arate partea dorsala vecinilor care-l filmeaza sa-l dea la stiri. In instanta o sa pledeze ceva gen tulburare temporara de comportament.


Pensionarul animat si anacronic

Carl Fredricksen (cu vocea imprumutata a lui Edward Asner) isi spune in prima parte din Up povestea vietii. Acum a ajuns un mosneag un pic tafnos, nostalgic si visator care iese din casuta lui minunata doar ca sa vada cum mai avanseaza constructia unor zgarie nori la minimum de distanta de el.

Echivalentul de Dambovita: o babuta care isi aduce aminte cu drag de vremurile tovarasului cand in drumul spre piata nu riscai sa te calce un 4X4 fioros. Si care in secret viseaza sa intre intr-un magazin de adulti ca sa vada si ea, maica, care e treaba pe acolo.



Al Batran in postmodernitate

Clint Eastwood in pielea lui Walt Kowalski, emigrantul polonez care a cladit America muncind in uzinele de automobile din Detroit si care o vede acum naruindu-se sub loviturile baietasilor de cartier, minoritatii Hmong si siglei Toyota. Un babac scos din filmele western, incrancenat, dur si aspru la limba.

Echivalentul de Dambovita: postasul pensionat care bate in continuare cartierul ca sa fie salutat ca in vremurile bune. Totul ii pare naruit si pustiu, dar el isi face in continuare datoria, day in & day out.


Vecinii pusi pe glume

Raposatii Matthau si Lemmon in duetul John Gustafson - Max Goldman din Grumpy Old Men si Grumpier Old Men. Corazonul palpita si la varsta a treia (mai ales cand apare in cartier Sophia Loren), iar babacii, desi stau prost cu memoria, o duc mai bine la capitolul ingeniozitate, asa ca gasesc tot felul de variante sa-si scoata rivalul din minti.


Echivalentul de Dambovita: Nu stiu cat le mai sfaraie mosilor din bloc calcaiele dupa doamna care vine sa citeasca lumina, dar alegerile presedintelui de bloc nasc dispute electorale nebune. Auzi tot felul de zvonuri, apar tot felul de afise, esti chemat la intruniri... Vote Vasile de la 4! Huo! Ati furat de la intretinere!



Aventurierii de cursa lunga

Michael Caine si Robert Duvall alias Garth si Hub, doi excentrici retrasi din tumultul lumii pe capul carora vine un nepot cam tocilar. Mosii nu se jeneaza si isi vad de ale lor: stau la povesti, beau si fumeaza, vaneaza lei si fugaresc comis-voiajori. True role models.

Echivalentul de Dambovita: vecinul care sta mai mult la birt decat acasa, prefera fotbalul nevestei si se scoala cu noaptea in cap ca sa mearga pe balta. Din cand in cand face o nebunie si da o tura pe litoral. For old times sake.

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal