Filmul laba

Nu stiu sa existe aceasta categorie, dar trebuie inventata: categoria filmelor laba.

Sa pornim de la efectele lor. Sa fim pozitivi, hai cu partea buna. Sunt filme care nu iti fac rau. Desi unii pretind ca poti ramane cu tot felul de tulburari, nu e cazul sa iti faci probleme. Sigur, nu e recomandat sa ajungi numai la acest gen de filme, dar din cand in cand si/sau in lipsa de altceva... merg. Pe de alta parte nici nu te alegi cu nimic de pe urma lor. Nu te lumineaza in vreun fel, nu afli nimic, nu simti nimic. Cum ai intrat, asa iesi. Filmele laba sunt pierdere de vreme, dar cum viata noastra inseamna si pierdere de vreme...

Ce contine indeobste un film laba? In primul rand un numar foarte mare, exagerat de mare de clisee. Pe langa asta, plotul are numeroase gauri de logica, inadvertente de toate felurile. E ca un concurs de cine poate scrie mai prost. Incercand sa scape de aceste defecte, de cele mai multe ori un film laba vrea sa te dea pe spate cu cateva elemente surpriza sau rasturnari de situatie din cele mai... previzibile si asteptate.

La un alt nivel e vorba de replici penibile. Cele mai (re)cunoscute sunt cele in care privitorului i se explica ca unui prost ce s-a intamplat deja. Nu s-a prins din imagine, i se da mura in gura pe gura. Mai exista si replicile tip nuca-in-perete, complet nepotrivite sau dialoguri care, desi urmaresc in mod clar sa starneasca o stare (sa zicem amuzamentul), esueaza lamentabil.

Compensatoriu, filmele laba au de cele mai multe ori efecte speciale din cele mai noi care te lasa cu gura cascata. Cu mici investitii se adauga si efecte cgi care iau ochiul. Peste toate vin scenele de actiune: impuscaturi, urmariri, cafteli care mai de care mai lungi. Se filmeaza pe fast forward cu momente in slow motion cu camera in mana, iar la final ai perspetiva glontului care strapunge teasta antieroului. Bravissimo! Sigur ca nu toti au bani sa faca genul asta de film laba si uneori pe piata ajung si filmele labutza. La fel cum exista filme laba de la un capat la altul care pot fi dublu calificate: filme laba laba. Diferentierile pot deveni din ce in ce mai fine... In privinta spatiului de vizionare un film laba autentic e cel mai bine gustat in cinematograf. Probabil ca spatiul 3d este marele viitor al filmelor laba. Pana atunci insa amatorii se pot relaxa in grup in varianta 2d, clasica, dar cu proiectie digitala. Sunetul si imaginea la calitate beton. E conditia obligatorie pentru o vizionare reusita a unui film laba. Acasa... e mai dificil. Sigur ca se poate investi intr-un echipament performant care sa faca experienta unui film laba la fel de reusita intre peretii propriei case, dar in general un film laba iese mai prost pe o diagonala de cel mult 80 de cm si un sunet doar stereo.

O ultima caracteristica a filmelor laba - pot suporta noi si noi urmari aka sequel-uri. Motivatia e foarte simpla: daca ti-ai pierdut vremea cu laba X, sunt sanse mari sa vii si la laba X+1. E e o chestie matematica. Nu pot incheia fara sa exemplific. Ultimul film laba pe care l-am vazut este X-Men Origins: Wolverine. Desi X-Men 1 si 2 nu se inscriu in categoria filme laba, acest prequel face o mare cinste categoriei. Si totusi se poate si mai rau. Mai jos decat filmul laba se afla filmul voma. Despre aceasta categorie cu alta ocazie.

Comments

Anonymous said…
...Spuse asta cineva care s-a dus de bunavoie chiar si la capodopera PUSH
smith john said…
Super blogul !
Trailer+film+subtitrare filme gratis 2009
http://filme-gratis-2009.blogspot.com Intra si vezi !
Bafta in continuare !
Adina ChiÈ›u said…
Wolverine este intr-adevar apologia filmului "laba"...si atentie va ploua cu astfel de lubrifiante din categoria "x", din nefericire...
Foarte tare blogul!
I'll be watching you!

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus