Scrisoarea unui anonim catre Mihaela Radulescu

Draga Mihaela, sunt un anonim. Tu esti o vedeta. Din start poti sa incepi sa ma privesti chioras. Poate ca sunt un ins plin de invidie pe succesul si reusitele tale, poate sunt vreun frustrat care te priveste cu o bala in coltul gurii cand te vede pe copertile revistelor lucioase de la fiecare colt de strada... poate ma plateste Elan sa pun prostioara asta in circulatie pentru cei 30 de prieteni care ma citesc...

As putea sa-ti zic ce varsta am, ce scoli am terminat, ce lucrez, cat castig, pe unde am calatorit, ce-mi place sa fac, pe cine iubesc... dar sunt un anonim si asta nu intereseaza pe nimeni. Decat daca imi pun in fata o particula de genul se(x)y sau po(h)rno ... si devin Se(x)y Anonimul sau Anonimul Po(h)rno, atunci creste interesul. Astea sunt vedetele de azi. Aparute din nimic, e adevarat, dar extrem de necesare si mai ales in lipsa de altceva (avem noi industrie cinematografica adevarata? aia muzicala e si ea cam schiloada...). Tu esti o vedeta de ieri. Sa nu ma intelegi gresit. Nu inseamna nicidecum ca esti expirata, trecuta sau desumflata. Doar ca esti alta generatie. La un moment dat amica Marin (stii, Andreea Marin Banica) si cu tine va luptati sa va incoronati ca Prima Doamna a Romaniei. Poate suna pretentios, dar daca intrebai orice roman sa-ti zica numele unei femei din Romania apareati voi doua. A fost o batalie crancena. A lasat ceva urme. Ea avea emisiune in prime time, tu in access, fiecare porneati campanii sociale de rasunet, in ziare se intampla cand si cand sa va mai dati la gioale... nah, ca-ntre fete.

In perioada aia am prins un interviu cu tine. Ti-l lua Bucurenci. Aveai o masina eco. Si atunci pentru prima oara ti-am pus o eticheta. Cateva cuvinte au fost suficiente ca sa ti-o lipesc. Ai spus: stii, sunt prima din Bucuresti care are o astfel de masina si cred ca din Romania. De parca asta ar conta, mai Mihaela... Ca sa nu mai lungim povestea si sa ajungem la cele de azi: ideea e ca Marin s-a cam retras din activitate. Asa ca ai ramas singurica in arena. Si apoi a inceput sa vina puhoiul de vedete ... postmoderne (ceea ce te face pe tine moderna - sper ca esti ok cu asta, stiu ca femeile sunt sensibile la chestii d-astea). Evident ca nu te puteai cobora la nivelul lor - ar fi fost ca si cum te-ai fi aruncat intr-o prapastie. Sanse de supravietuire zero. Dar ceva tot ai facut. A vuit orasul de pantalonasii cu scula ai lui Dani, ziaristii si-au revarsat calimarile peste relatia ta cu junele (apropo, sa stii ca si eu sunt cu o tipa ceva mai mare decat mine si ne merge bine, asa ca nu te condamn in niciun fel). Doar ca oricat ai nega, mediatizarea relatiei voastre v-a prins bine. Si lui, si tie. Stiu, stiu, e insuportabil sa se tina dupa tine scai niste paparazzi... In fine, lungesc prea mult discutia, mai bine sa ajung la motivul care m-a facut sa-ti scriu de fapt.
 
Tot timpul ai spus ca nu vrei nimic de la Elan, ca te intereseaza binele copilului si fiecare sa-si vada de viata lui. Pot spune, desi nu am obiceiul sa citesc presa tabloid zilnic, ca ati fost amandoi destul de decenti. Asta pana zilele trecute cand a izbucnit scandalul. Ieri am citit in toate cotidienele centrale scrisoarea ta (sau spicuri din ea... stii cum e, au si oamenii un spatiu, nu te pot gazdui la infinit, desi o editie speciala cu 4 pagini extra cu scrisoare ta poate ar fi fost o gaselnita buna pentru o zi de vineri...).

Sunt cateva lucruri pe care vreau sa ti le spun. In primul rand sa te linistesc. In Romania femeile primesc custodia copilului. De aia la un moment dat niste tatici au format o asociatie enervati de faptul ca instantele dau intotdeauna verdictul intr-un singur sens. Sigur vei avea un acoperis deasupra capului (sa stii ca la apartamente chiria e in scadere si cu banii de 2 nopti la hotel iei unul de 2 camere pentru o luna) si mancare in frigider, asa ca nu vad nicio problema. Acum ca te-am linistit imi permit si asta doar pentru ca tu ai deschis subiectul sa te intreb: ce face o femeie 10 ani alaturi de un om ca cel pe care l-ai descris tu? Mihaela, in 10 ani nu ti-ai dat seama cine e langa tine? Te-a lovit acum adevarul in moalele capului? Toate lucrurile de care il acuzi, imi pare rau sa ti-o spun, te incrimineaza si pe tine. Te-ai casatorit cu acest om, ai ales sa faci un copil cu acest om, ai petrecut mult timp alaturi de acest om. Pentru ce? Mai mult decat atat, Mihaela, lasi sa se inteleaga ca ai fost abuzata psihic, umilita si amenintata... E foarte grav. E foarte grav ca ai tacut, ca nu ai iesit sa spui aceste lucruri, sa faci o campanie antiviolenta in familie. Ti-as fi propus o abordare similara cu cea de la antifumat: tu, intr-o postura senzuala, cu ochii bine tumefiati si mesajul "alta placere chiar nu ai?". Dar ai tacut. Si nu inteleg de ce. Ajung si la ultima chestie cu care, recunosc, nu sunt lamurit. Desi spui ca nu vrei nimic de la Elan, ca esti independenta si stabila financiar, in scrisoare mi se pare ca iti ascuti coltii - de exemplu zici ca el este "un om care ar avea enorm de multi bani de pierdut". Mie imi suna un pic a amenintare. Elan, stai cuminte, ca daca nu, vin si eu dupa banii aia. Chiar asa spui la un moment dat, ca ti s-ar "cuveni". Mai mult, descrii tertipurile prin care el isi muta bunurile pe numele apropiatilor. Omul pare sa se pregateasca de ceva, nu? Fata mea, hotaraste-te! Vrei juma' au ba? Daca da, nu mai face pe mironosita. Stoarce-l si gata, e dreptul tau legal. Dar am senzatia ca tu vrei si cu dansa-ntransa si cu sufletul in Rai. Si cu tescalaul doldora si cu imaginea de wonder woman. Si asta, Mihaela, se intampla doar in filme. Si ,chiar daca esti un pui de regizor, s-ar putea ca de data asta sa fi ramas fara producator.

 

Comments

Anonymous said…
M-a distrat copios postul asta, BC.

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal