Zen

M-am chinuit cu multe carti despre zazen, dar niciuna nu s-a dovedit mai instructiva si mai amuzanta decat Zenisme, sa radem pe calea iluminarii. Aseara m-a sunat o prietena care avea nevoie de o gaselnita pentru un inceput de training. Cum zen-ul si invatarea nu se pupa si basta, evident ca nu am avut ce sa-i ofer, dar le-am recitit cu placere.



Inainte de iluminare: gateste mancare, spala vase. Dupa iluminare: gateste macare, spala vasele.
 
Un miriapod trecea pe carare, cu cele o suta de picioare miscandu-se intr-o sincronicitate perfecta. O broasca raioasa l-a privit minunandu-se: "Cum reusesti sa-ti coordonezi atat de bine picioarele? Pe care dintre ele il misti primul?". Miriapodul s-a oprit sa se gandeasca si de atunci nu stie cum sa mearga.
 
O actiune zen buna: vezi o buruiana si o culegi. O actiune zen care nu este buna: vezi o buruiana si te gandesti "Iata o buruiana, ar trebui sa o culeg", dupa care o culegi. O actiune care nu are nimic de-a face cu zenul: nu vezi buruiana, desi iti sare literalmente in ochi. Inactiune de tip zen: iti dai seama ca singura diferenta intre o buruiana si o floare exista numai in mintea ta. O actiune golita de zen: examinarea tuturor posibilitatilor de mai sus, in loc sa culegi pur si simplu buruiana. O actiune zen buna: vezi o buruiana si o culegi.
 
Secretul feicirii: nu avea preferinte.
 
 

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal