Manuc

Toata lumea a auzit de Hanul lui Manuc, dar putini stiu cine a fost acest Manuc.

Pe numele sau adevarat Emanuel Marzaian, nascut la Rusciuk, la sud de Dunare (azi in Bulgaria), dintr-o a doua casatorie a tatalui sau cu Mamica, fiica unui mare bogatas, Hanum-Oglu.
 
Portretul pe care il fac cronicarii vremii abunda de epitete in favoare armeanului: frumos, energic, destept, ager, fin, indraznet, aventurier, amabil, abil, vizionar, cult...

Destinul sau e strans legat de jocul intre cele 3 mari puteri ale vremii in regiune: Imperiul Otoman, cel Tarist si cel Habsburgic. Despre Manuc circula tot felul de legende, cum ca ar fi fost francmason, membru al unei organizatii secrete, Prietenii de la Rusciuk, care dorea sa reformeze radical Imperiul Otoman sau triplu agent secret sub acoperire. Toate aceste ipoteze isi au originea in destinul misterios al lui Manuc...

La varsta de 12 ani e trimis din casa parinteasca la Iasi sa invete negustoria. La 26 de ani se intoarce acasa si o ia de nevasta pe Mariam, fiica lui Avet, un negustor important. Incepe sa faca negot si reuseste, prin diverse specualtii cu capetenii turcesti locale, sa stranga bani frumosi. La randul lor capeteniile, beneficiind de suportul sau financiar, vor capata pozitii din ce in ce mai importante. Asa se face ca Manuc ajunge pe rand: serdar, paharnic, dragoman si chiar bei (print) al Moldovei atunci cand Mustafa Bairactar, pasa al Rusciukului devine, la randul sau, mare vizir peste Imperiul Otoman. E momentul la care Manuc-bei cumpara cu sume enorme terenul ce facuse parte din Curtea Domneasca pe care incepe sa construiasca hanul ce avea sa-i poarte inca numele doua secole mai tarziu.

Razboiul ruso-turc isi va semna tratatul de pace chiar intr-una din salile hanului, pe durata negocierilor demnitarii ambelor tabere fiind cazati tot in acest han. Turcii se simt tradati, marele vizir cazut in dizgratie este asasinat, iar Manuc nu asteapta sa aibe aceeasi soarta si fuge. Mai intai la Sibiu, apoi la Paris, unde lumea ramane consternata de bogatia pe care acesta o afiseaza si de cultura extraordinara de care da dovada - vorbea la acel moment 12 limbi straine!

Averile sale, pamanturi si mosii insemnate, raman in grija apropiatilor. De frica asasinilor trimisi pe urmele lui, Manuc merge in Rusia, acolo unde tarul Alexandru I il numeste consilier de stat. Moare la 48 de ani la mosia sa de la Hancesti, in Basarabia sub stapanire ruseasca, dupa unii otravit de o sluga credincioasa, dupa altii intr-un banal accident de calarie.
 

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal