Cat de vechi e de fapt Tatuca?

Teza "Tatucului" a fost indelung vehiculata: cum ca romanii, dupa 50 de ani de comunism, simt in continuare nevoia unui tatuc, unui lider, unui sef care sa le spuna ce si cum, care sa le traseze directii si sa le ofere o mangaiere sau un bici. Vezi Iliescu, vezi Basescu. 

Zilele trecute citind din amintirile lui Emil I. Cerkez dau peste un text intitulat Laudarea robiei... Conasul caruia trasura i s-a oprit in drum da de baut un rachiu unei tiganci batrane si o trage de limba. Si iata ce afla el din gura celei de 80 de ani: "Era mai bine roaba, cuconasule! Boierul ne purta de grije. El ne boteza, el ne cununa, el ne ingropa. La Curtea lui gaseam de toate si de mancare si imbracaminte si ingrijire. Ca el era inceputul si sfarsitul." Si dialogul celor doi continua in aceeasi nota...

Acum, oricat de bun o fi fost rachiul, de amara viata la senectute pentru femeia noastra si de mandru conasul de originea sa boiereasca, e clar ca nucleul "tatucului" are o radacina mai veche decat cea comunista... mult mai veche.


Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal