Best of 2016

In ordinea sosirii lor pe ecranul meu. 

(Impactul lui) Making a Murderer 

Ce mi-a ramas in cap din documentarul maraton ce ridica serioase semne de intrebare asupra vinovatiei lui Steven Avery e momentul in care avocatii sai desfac probele vechiului caz si descopera un sigiliu rupt si o mica eprubeta de sange sparta. Simti cum da in clocot toata paranoia si tot antisistemul din tine. Si la fel ca mine li s-a intamplat multor altora, de vreme ce Making a Murderer a nascut reactii sociale si juridice intru revizitarea cazului. 



(Roller coaster-ul emotional al lui) Room 

Cand e thriller te face sa-ti infingi unghiile in fotoliul in care stai, iar cand e drama sa-ti curga lacrimi siroaie. Totul porneste de la un caz real - in treacat fie spus, se gasesc altele si mai bolnave de atat - care devine film independent atunci cand cvasi necunoscutul Lenny Abrahamson o convinge pe victima, printr-o scrisoare emotionanta, sa mearga pe mana lui si nu pe cea a marilor studiourilor. Regizorul isi tine promisiunea, iar Room - gandit si executat fara compromisuri - capata recunoasterea si succesul meritate.




Margot Robbie 

Nu e ca si cum frumoasa australianca ar fi fost vreo neica nimeni la inceputul anului. Dar cum bine zicea Fandor-ul 2016 a insemnat trecerea ei de la statul de sex simbol la cel de superstar. Pentru ca The Big Short - culmea ca pentru acest rol este uncredited - si pentru ca Harley Quinn




(O secventa din) Timbuktu 

Parca e scrisa de Cortazar.  Si nu mi-o pot scoate din cap.




Ex-Machina 

Tehnologia si relatiile intre oameni au primit in Her un tratament umanist, a la Maslow. Anul asta a fost unul al revansei: AI vs mankind in cheie freudiana in Ex-machina. Destept si crud.



Hell's Club 

Mash up-ul lui Antonio da Silva a fost o descoperire de 2016 pentru mine. Asa ca se pune. Sa reluam, zic. Si are si sequel. 




(Posterele de la) Sieranevada 

Am pus fata in fata posterele de la Sierranevada - cel cu care filmul a fost promovat in tara si cel cu care s-a marketat in Franta. A fost cea mai citita postare a mea pe tot anul. O gasiti aici.

Night of 

Best of-ul se termina la fel cum a inceput - cu un 360 asupra sistemului de justitie american in Night of. Personajul lui Turturro e o metafora perfecta pentru cum este, cum ar putea si cum ar trebui sa fie lucrurile.





Comments

Popular posts from this blog

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal