Best of 2016

In ordinea sosirii lor pe ecranul meu. 

(Impactul lui) Making a Murderer 

Ce mi-a ramas in cap din documentarul maraton ce ridica serioase semne de intrebare asupra vinovatiei lui Steven Avery e momentul in care avocatii sai desfac probele vechiului caz si descopera un sigiliu rupt si o mica eprubeta de sange sparta. Simti cum da in clocot toata paranoia si tot antisistemul din tine. Si la fel ca mine li s-a intamplat multor altora, de vreme ce Making a Murderer a nascut reactii sociale si juridice intru revizitarea cazului. 



(Roller coaster-ul emotional al lui) Room 

Cand e thriller te face sa-ti infingi unghiile in fotoliul in care stai, iar cand e drama sa-ti curga lacrimi siroaie. Totul porneste de la un caz real - in treacat fie spus, se gasesc altele si mai bolnave de atat - care devine film independent atunci cand cvasi necunoscutul Lenny Abrahamson o convinge pe victima, printr-o scrisoare emotionanta, sa mearga pe mana lui si nu pe cea a marilor studiourilor. Regizorul isi tine promisiunea, iar Room - gandit si executat fara compromisuri - capata recunoasterea si succesul meritate.




Margot Robbie 

Nu e ca si cum frumoasa australianca ar fi fost vreo neica nimeni la inceputul anului. Dar cum bine zicea Fandor-ul 2016 a insemnat trecerea ei de la statul de sex simbol la cel de superstar. Pentru ca The Big Short - culmea ca pentru acest rol este uncredited - si pentru ca Harley Quinn




(O secventa din) Timbuktu 

Parca e scrisa de Cortazar.  Si nu mi-o pot scoate din cap.




Ex-Machina 

Tehnologia si relatiile intre oameni au primit in Her un tratament umanist, a la Maslow. Anul asta a fost unul al revansei: AI vs mankind in cheie freudiana in Ex-machina. Destept si crud.



Hell's Club 

Mash up-ul lui Antonio da Silva a fost o descoperire de 2016 pentru mine. Asa ca se pune. Sa reluam, zic. Si are si sequel. 




(Posterele de la) Sieranevada 

Am pus fata in fata posterele de la Sierranevada - cel cu care filmul a fost promovat in tara si cel cu care s-a marketat in Franta. A fost cea mai citita postare a mea pe tot anul. O gasiti aici.

Night of 

Best of-ul se termina la fel cum a inceput - cu un 360 asupra sistemului de justitie american in Night of. Personajul lui Turturro e o metafora perfecta pentru cum este, cum ar putea si cum ar trebui sa fie lucrurile.





Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal