Fruitvale Station

Aclamat si de public si de critica de film, Fruitvale Station e genul de film in care n-ai voie sa dai cu pietre. E dupa un caz real coplesitor de trist - un om a fost omorat din greseala la 2 noaptea, de Revelion, in metroul din zona San Francisco-ului. Omul ucis era negru, in vreme ce ofiterul din politia metroului care a facut-o era alb. Noroc ca traiesc in Romania, ma citesc 2 maini de oameni si scriu la 1 an de la aparitia filmului. Sa o zic pe aia dreapta: Fruitvale Station nu e cine stie ce. 



Sigur ca un regizor de 26 de ani, cvasidebutant, poate fi scuzat partial pentru o anumita transparenta. Inteleg si ca e o miza rasiala la mijloc si ca jocul prejudecatilor e o treaba al naibii de alunecoasa, dar cinematografic plusurile si minusurile in cazul filmului ies la egalitate. 

Minusuri: ideea cu ultima zi din viata omului asta - e cam la nivel de clasa a 3-a, toate fazele care spun ca fix in ziua aia omul nostru o apucase pe un drum al schimbarii, fie ea si incerte, come on! Se poate sa nu frecam spectatorul cu ceapa pe la ochi? Pare ca nicaieri acest personaj nu devine cu adevarat important sau el insusi, din contra in mod intentionat scenariul vrea sa ni-l arate ca pe average black Joe. Sigur ca in discursul social face sens, dar in cel cinematografic pe mine ca spectator (si netraitor al disputelor rasiale americane) Fruitvale Station nu m-a adus alaturi de un personaj cu carne si oase, ci de un portret robot.

Plusuri: cateva cadre destepte exista, interpretarea pe linie e buna. Mai e si faptul ca exista bani pentru produse ca asta - nu la nivel de executie, dar ca si idee de proiect. Sa afli la final ca vinovatul a scapat cu 11 luni de inchisoare si atat... asta e o chestie la care rumegi mult timp end credits-uri. Dar asta nu prea are legatura cu filmul per se, ci cu o realitate pe care pana ieri nu o stiam. 





2 si jumatate din 5, acceptabil in my book.  25/104/2015.




Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal