Citizenfour

Docu tip musca pe perete despre Eric Snowden, primele intalniri cu jurnalistii NYT si Guardian intr-o camera de hotel din Hong Kong si cum a pornit valul urias al unui whistleblower contra supravegherii totale dirijata de NSA.



Luat in sine materialul are doua mari calitati. Prima e ca ti-l arata pe Snowden asa cum era el in zilele acelea. Mai aproape de un pustan geek ca si look, cu o logica si o stapanire de sine incredibile si, cel mai important, cu o alegere etica si morala clara precum cristalul. Toate ipotezele despre spionul Snowden sau tradatotul Snowden sunt infirmate de materialul de la sursa al lui Citizenfour. Snowden a fost unul din cei mari whistlebloweri din istorie. Punct. 

A doua calitate vine din starile pe care le imprima. De la inceputul claustrofobic, trecand prin paranoia si culminand cu tensiunea si frica unui viitor total incert. Incercand sa-si pastreze focusul pe Snowden, Citizenfour intra foarte putin in ceea ce s-a intamplat in media, lumea politica si sociala dupa dezvaluirile sale. Puzzle-ul devine din ce in ce mai inconsistent, iar ca spectator as fi vrut mai mult. Citizenfour e un prim pas corect, seteaza sursa si atmosfera. Fara el te-ai pierde in conspiratii si manipulari. 


Sigur ca destinul personal al lui Snowden are si el ironia sa - 3 ani de azil in Mama Rusie, dar ce se intampla mai departe cu tot ce a indicat el, aici e cheia. Citizenfour ar trebui urmat de un Lumea dupa Eric Snowden. Pentru ca pe langa o supraveghere guvernamentala draconica a propriilor cetateni despre care NSA nu sufla o vorba - unde se pun in discutie tocmai libertatile atat de dragi americanilor, Snowden vorbeste de vasta complicitate a companiilor private americane, de spionarea unor lideri, companii sau tari cu totul.




4 din 5, excelent. Nominalizat la Oscar. 10/104/2015.



Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus