5x2: Cinq fois deux

Orice relatie e fericita daca... o privesti in sens invers cronologic. Iar Francois Ozon se foloseste de asta pentru a incheia intr-o baie la apus in Mediterana in doi ceea ce a inceput cu semnarea unor acte de divort.



Deci 2 de la un el si o ea. 5 de la cele cinci momente cheie din viata unui cuplu pe care regizorul si scenaristul francez decide sa le extraga chirurgical si sa le expuna intr-o maniera intima si minimalista. Conceptul e "sympa" cum zic francezii.

Ozon nu-si iubeste personajele, nici nu le desconsidera. Sta cat se poate de aproape de ele, merge cu ele in pat, le studiaza evolutia fizica, isi apropie camera sa le studieze atent fizionomia. In efortul lui onest nu descopere eroi si antieroi, ci doar personaje lacunare in nuante de gri. Cam cum ni se intampla si noua in viata. Meritul glorios pe care il are aici vine din felul in care fiecare segment reaseaza sensul si valentele celui pe care l-ai vazut anterior. Smecheria vine evident si din structurarea antiorara a filmului, efortul mental aduce intotdeauna o satisfactie, dar mecansimul n-ar fi insemnat nimic fara o poveste ofertanta. Actorii principali - "chapeau", la fel si coloana sonora - cantece italienesti de prin anii '60-'70 acoperind sonor trecerile intre segmente. Singurul minus major pentru 5x2 e one night stand-ul cu Marlboro man-ul - o iesire in decor mirosind dupa mine a cliseu si neverosimil.




 Trag linie: 3 din 5, bun pentru mine acum. Poate mai bine inteles la 40 de ani si mai bine savurat la 50.

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal