Shadow Dancer

James Marsh e regizor englez de documentare de 5 stele, Tom Bradby e jurnalist si scriitor si in perioada '93-'96 a acoperit procesul de pace din Irlanda de Nord. In 1998 a scris romanul Shadow Dancer. Au mai trecut 15 ani pana cand, cu banii BBC si IFB, Shadow Dancer a devenit si film. O perioada de timp suficient de lunga pentru ca ranile sa se inchida (macar sa inceapa) si lumea sa priveasca in urma cu o minima deschidere.


Shadow Dancer e mai degraba drama multigenerationala decat thriller de spionaj. Filmul lui Marsh nu se grabeste si nu apeleaza la siretlicuri ieftine. Cred ca pana in actul 3 nu se trage niciun glont, nu explodeaza nicio masina. In schimb construieste incet si priceput stari emotionale, e magistral in a-si creste si aduna tensiunea, vorbeste criptat solicitand neuronii, ofera placerea de a se lasa descifrat intr-un plot care-si dramuieste inteligent surprizele. Mesajul nu se arunca prea mult spre o zona politica, spre big picture, e doar un absurd dureros in micro cu vinovati distribuiti in egala masura de fiecare parte a baricadei.




Clive Owen si Gillian Anderson vin cu numele, dar greul e dus de mult mai putin cunoscuta Andrea Riseborough, mama, fiica si sora, terorista, spioana si tradatoare. 3 si jumatate din 5, foarte bun in my book.


  

Comments

Popular posts from this blog

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

Film si fotbal