Digitalizarea: invingatori si invinsi

In cativa ani cuvantul "pelicula" va fi neavenit. Lumea a trecut, trece si va fi trecut pe digital. Studiourile isi freaca mainile - tehnologia e mult mai ieftina, distribuitorii isi freaca mainile - copiile (numaram atent cati de "i" avem aici, da?) sunt mai numeroase si costa mai putin, multiplex-urile isi freaca mainile - vor avea marfa "fierbinte" si indestulatoare. Pana si autorii necunoscuti se bucura - pot incerca ceva in cinematografie fara investitii majore.

Cine pierde? Daca e sa-l asculti pe Cristopher Nolan pierd regizorii si pierd spectatorii - e o discutie lunga despre ce ofera pelicula versus digitalul la momentul asta. Dar mai pierd si cinematografele traditionale, mici. Acele theater-uri americane sau cinematografe de bulevard cum le zicem noi. Cand ai o singura sala si nu faci profituri babane, ci mai degraba deservesti comunitatea locala marunta, nu ai de unde sa scoti banii necesari upgrade-ului tehnologic cerut.

Cum pick-up-ul a redevenit la moda si vinilul inca se tranzactioneaza si se produce, presimt ca in 20 de ani cinematografele astea vor (re)deveni atractive. Sigur ca nu vor mai fi multe ramase in picioare, dar isi vor gasi clienti. Oameni dornici de o experienta retro, cu postere de hartie lipite pe pereti, cu zgarieturi pe pelicula si zgomot de retroproiector.

Am citit despre subiectul asta intr-un material AP.

 

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal