Ia apocalipsa, neamule! (1)

S-a incheiat sondajul cu "cel mai tare postapocaliptic". Desi speram sa iasa castigator proaspatul The Road sau macar clasicul Mad Max, primul a fost iarasi un film cu Will Smith - I Am Legend. Cum printul din Bel Air a fost celebrat cu alta ocazie, iar I Am Legend mi s-a parut un film slab, am pus la cale o selectie de teme cinematografice apocaliptice si postapocaliptice. Cum ar zice Hagi "adica ca sa fie bine, sa nu fie rau..."



Prima Apocalipsa: apocalipsa dupa extraterestri


xOy: totul a inceput cu succesul radiofonic obtinut de Orson Welles care le citea oamenilor din War of the Worlds (H.G Wells) intr-o frumoasa seara de Halloween, Ano Domini 1938. Si ii baga in sperieti.



On screen: Creaturi mici cu capul mare semn al inteligentei neindoielnic superioare. Verzi - prevestind parca moda green. Fiinte luminoase pe calapod de homo sapiens sapiens. 100% robotics. Deci forme variate. Toate insa cu un singur scop: matrasirea pamantenilor. But why, oh why? Pai sa vedem: alienii au nevoie de spatiu vital fiindca planeta lor s-a vaporizat sau a fost cotropita. Sau creaturile in crestere se bucura nespus de aportul nutritiv de carnita umana. Sau noi suntem experimentul lor (Deus absentus) si ei se hotarasc sa-l incheie subit. Sau fiind martori la cum distrugem planeta ei decid sa extermine cea mai distructiva specie ever...




De gustibus: War of the Worlds si The Earth Stood Still - fiecare in cate doua variante, Knowing pentru un accent mystery, Independence Day - ca tot va place atata Will Smith, The Invasion cu Nicole Kidman, Mars Attack! daca pur si simplu vreti o amenintare apocaliptica amuzanta sau Space Jam - una animata cu Bugs Bunny si Michael Jordan salvand lumea.


A Doua Apocalipsa: cea dupa boli si virusi


xOy: cea mai ucigatoare pandemie a raschetat in 2 ani de zile intre 50 si 100 de milioane de pamanteni. Cifra exacta nu se cunoaste fiindca gripa spaniola si-a facut de cap intre 1918 si 1920 cand omenirea nu statea bine cu numaratul cu multe zerouri. De atunci s-au inventat arme-virusi, s-au studiat tulpinile Ebolei - care in varianta Zair ajunge la o mortalitate de 90%, s-au dat doua alarme mondiale recente -una de gripa aviara, alta de porcina, evident niste companii farma s-au imbogatit... si fireste ca nici industria filmului nu s-a lasat mai prejos.


On screen: harta Americii in fundal pe care se proiecteaza scenariul pandemic... 24 de ore - cateva puncte rosii, 48 de ore - multe puncte rosii, 1 saptamana - aproape toata harta rosie, 1 luna- ecranul e full red. Asta e imaginea-cliseu pentru un film pandemic. Alte elemente care nu pot lipsi sunt omul de stiinta - de preferat in varianta feminina pentru a manifesta o empatie lacrimogena, presedintele si celebra sa concluzie - God help us all...



De gustibus: de la cumintelul Outbreak cu doctorul Dustin Hoffman cautand maimuta gazda de Ebola si al sau "With all do respect, Sir, F*ck you!" pana la filozoficul Blindess, ecranizarea lui Meirelles dupa Saramago despre o boala ciudata. Alternativ: intunecatul Twelve Monkeys sau preapocalipticul Children of Men in care omenirea si-a pierdut capacitatea de a procrea.





Va urma a doua si ultima parte. Alte 3 apocalipse.

Comments

Anonymous said…
deci da. ceva legat de alinierea planetelor? stratul de ozon? sa nu uitam de meteoriti si Bruce Willis care ne salveaza in varianta 5th Element sau Armaghedon..pliiizz
Dan said…
Of course. Doar putintica rabdare sa aveti.

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal