Roboti, cyborgi, androizi si altii

Denumirea nu are prea mare importanta, ce conteaza e sa se comporte macar partial ca niste fiinte umane, fara sa fie organisme vii. Au fost dintotdeauna o fantezie a umanitatii – s-a scris mult, cinematografia e plina de ei, iar japonezii se misca incet, dar sigur, in a-i transforma in realitate. Pana sa fie oblicii gata cu marfa, sa trecem in revista 5 androizi de succes din filme.

Locul 5

Venit din viitor si croit pe tipologia salvatorului, The Terminator are sarcina de a-l proteja pe muritorul de rand John Connor si de a salva astfel viitorul omenirii. Mai apar niste modele de androizi – T-1000, T-X… dar nimic nu se compara cu “I’ll be back”-ul lui Arnie.

Locul 4

La categoria androidul care da capace in stanga si-n dreapta sunt multe variante. Mergem cu Robocop. Ex-politistul Alex Murphy, matrasit in starea sa originala de elementele infractionale, revine in forma imbunatatita, adica 99% metal-made si 1% suflet.

Locul 3

Pinocchio. Ha-ha, buna gluma, nu? Pinocchio e o bucata de lemn care capata viata din mana parintelui sau spiritual Gepetto, deci se incadreaza perfect in definitia androidului. Ce conteaza materialul de executie…e androidul din basme care trece prin tot felul de aventuri dintr-un motiv pur uman – il roade curiozitatea. Roberto Begnini a ecranizat recent povestea.

Locul 2

Androidul suspectat de crima. In I, Robot, politist robotofob (Will Smith) il banuieste pe Sonny, un android de treaba, ca si-a eliminat stapanul si creatorul. Cauza ar fi ca Sonny a reusit sa aibe emotii, incalcand una din cele 3 reguli ale roboticii.

Locul 1

A.I-ul lui nea Spielberg e o epopee futurista care il are in centru pe David, un baietel android, model de ultima generatie – capabil de exprimare emotionala perfect asemanatoare celei umane. Ceea ce nu e suficient pentru ca parintii adoptivi sa nu-l arunce in strada atunci cand fiul lor biologic isi revine miraculos dupa o boala care nu-i dadea nicio sansa.


Au ramas pe dinafara: Ulyses jucat de Malkovich in Making Mr. Right – era din categoria androizilor cu preocupari romantice. Ãœbercunoscutul Data din Star Trek. Andrew Martin facut de Robin Williams in Bicentennial Man. Fetele din Stepford Wives. Judge Dredd-ul lui Stallone si Tony Stark aka Iron Man-ul, desi el ramane mai mult om decat devine robot. Cyborg-ul Gibson Rickenbacker jucat de Van Damme care s-a batut la categoria androizilor care dau capace si Johnny Depp ca Edward Scissorhands – un soi de android dintr-un basm modern.

Comments

Anonymous said…
Sa nu-l uitam pe Bishop din Aliens - taiat in doua, cu matzele pe-afara din cauza ca s-a jucat cu mama Alienilor ...aka actorul din Millenium.
Frankenstein & Walle intra la categoria asta? Daca da, one vote for Walle..
Dan said…
Frankenstein nu se califica. Wall-e da si poate chiar merita un loc in top 5.

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal