Industria, romanul si Ice Age 3

Industria

Cifrele privind industria cinematografica de la noi pe 2008 arata cam asa: dupa ce cativa ani buni la rand numarul de locuri in cinematografe a scazut serios - s-au desfiintat multe sali din tara, dupa ce in 2006 si 2007 situatia s-a stabilizat oarecum, iata ca vine un 2008 cu o crestere, e drept modesta, dar crestere - vreo 3 700 de locuri in plus in salile din Romania. Surpriza sporeste cand vezi ca in 2008 au intrat in sala undeva la 3.7 milioane de spectatori fata de 2.9 milioane in 2007. Nu e de ici de colo. Evident incasarile cresc si ele, cu atat mai spectaculos cu cat pretul biletului mediu urca de la 12 lei la 14 lei. Totalul din 2007 de 34.3 milioane ron e depasit zdravan cu 53 milioane ron in 2008.

Romanul

Sigur ca grosul banilor vine din mall-uri, unde comportamentul de consum cinematografic are regulile sale specifice. Se merge la cinema in cuplu sau in gasca, se prefera blockbuster-urile, filmele cu nume mari pe afis (cred ca si la noi Will Smith e cel mai bine vandut la momentul asta), action-ul injectat cu efecte speciale (azi virand mai ales spre zone sf, e la moda sfarsitul lumii) sau comedia romantica dupa care acneeici pot spera la un pic de actiune pe bancheta din spate a masinii. Se prefera noutatea absoluta. Du-te la hd, am vazut un 6k, e cumva 3d?, ne bagam la varianta dublata, dd e un must, etc. Suntem bransati din punctul asta de vedere la circuitul comercial international. Totusi, consumul propriu-zis de film in cinematograf ramane mic si mult sub nivelul altor meleaguri... dar la fel e si in cazul sapunului, asa ca de unde pana unde sa te plangi de lipsa de consum de film... Plus ca piratam in draci.

si Ice Age 3

Pe fondul asta vine, in anul de gratie 2009 (an de criza pentru unii, dar nu pentru toti), pe ecranele de la noi Ice Age 3 in varianta 3d. Dincolo de faptul ca brandul Ice Age e unul foarte puternic la noi, lucru dovedit de cifrele scoase de primele 2 filme, sa vii cu el 3d e un plus evident. Romanii sunt ahtiati dupa nou, dupa "am fost eu prima data...", si asta se vede din cifrele unui horror de duzina Bloody Valentine care a scos din casa vreo 65.000 de oameni sau din numarul 1 la intari pe 2008 Journey to the Center of the Earth 3d care a adunat 120 000 spectatori. Ce a produs Ice Age 3 3d a depasit cred orice asteptare. 65.000 de intrari in prima saptamana. 3 saptamani lider la box office autohton, urmate de 5 saptamani pe pozitia a-2-a. Un total de 326 515 spectatori and counting. Imens in comparatie cu recordurile ultimilor ani - in 2007 ultimul film din seria Piratii din Caraibe nu reusea sa atinga 100.000 de spectatori, iar in 2006 ultramediatizatul Da Vinci Code atragea pana in 150 de mii. Cifrele la incasari sunt si mai si. Ice Age 3 3d a scos in Romania din bilete undeva la... 2.2 milioane de dolari (!!!) and counting. E cu siguranta recordul anului si probabil cel mai mare succes comercial al unui film in cinematografele noastre ever.


Comments

Anonymous said…
This comment has been removed by a blog administrator.

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal