Eminescu vs. Eminem (varianta media)

In RTV a facut valva mailul unuia cu fonctie care ameninta cu datul afara si taieri de salariu daca statia performeaza sub concurenta A3. Mai putin sloturile 22-24 in care au voie sa fie sub cu 0.2-0.3 rating. Dincolo de finalul cinic, ideea de la foarte prost in jos de a face anuntul pe mail - spre rasul unei piete intregi, discursul e de un cretinism vecin cu tragicul. In loc de analiza, strategie si brainstorming, se taie in carne vie fara motiv si fara finalitate. Explic.


Sinteza zilei cu Gadilici e altceva decat talkshowurile politice de la Realitatea. In primul rand e o diferenta de ton. Sinteza e ca Poiana lui Iocan (back to the books, boys...) Adicaltelea invitatii care vin acolo nu sunt mari specialisti, analisti... sau sunt, dar nu se situeaza in aceasta postura. Mai degraba isi dau cu parerea, isi spun pasul, mai gandesc un scenariu... se contrazic, se si supara unii pe altii, de multe ori iese si circ. Exact ca la oamenii obisnuiti. Si vorbesc ca atare. Creeaza un univers familiar. De care te poti atasa in multe feluri si la care vei dori sa te intorci. La Realitatea se poarta genul de talkshow cu nod la cravata, iar uneori se mimeaza falsa relaxare. Singura figura autentica e Dinescu, dar cand ii dai play, nu-l mai poti opri. E omul-priza si totul risca sa se transforme, in cel mai bun caz, intr-un monolog simpatic. Realitatea isi schimba actorii prea des ca ei sa devina apropiati telespectatorului. Sinteza a creat oameni. Cine il stia pe Vali Stan inainte si cati nu il stiu azi pe omul cu laptopul. Realitatea recicleaza tot felul de ponositi - cand il vad pe Paunescu mut instantaneu. A doua diferenta fundamentala e de polaritate. Sinteza e antiputere. Sigur, azi antiBasescu. Multi zic: ce o sa faca cand n-o sa mai fie Basescu? Ce fac si acum. Vor fi antiputere. Antiputerea face audienta. Rezistenta. E audienta nemultumitilor, criticilor, scepticilor, celor care isi pun intrebari. Pupincurismul nu atrage mase decat daca se lasa cu cresteri de salariu sau macar un mic. Sinteza nu se jeneaza de pozitia ei, la fel cum oamenii nu se jeneaza de pozitiile lor. E mult mai naturala. Realitatea incearca sa pretinda echilibrul. Se forteaza sa-l tina. Echilibrul e o stare naturala foarte scurta. Intre 2 stari de dezechilibru.

 
Mircea Badea e un circar. Nu e de rau, un showman daca va suna mai bine. A invatat meserie odata cu cea care a devenit la un moment dat doamna divertismentului romanesc, Teo. El insusi a gasit drumul devenind domnul frustrare. A primit feedback pozitiv atunci cand dadea glas frustrarilor sale personale. A crescut doza. A ajuns vocea frustrarii poporului roman pe tv. Facem un experiment: ganditi-va cum ar fi ziua in care Mircea ar zambi tamp de pe ecranul televizorului si ar spune: Azi sunt fericit. Si cu o voce sfarsita ar continua: Viata mea e minuanta. Soc! In ziua aia nu ar mai livra ceea ce se asteapta de la el (mecanism valabil pentru orice produs): injuraturi la adresa statului si reprezentatiilor ei, vociferari si vocalize... Frustrarea si talentul comic sunt cele 2 ingrediente de la In gura presei. D-aia boxeaza cu steagurile din fata sediului Antenei. Trebuie sa intre in ring, sa rupa, sa sparga, sa fie rau. Daca nu face asta, nu livreaza sarea si piperul. Si mai cred ceva. Ca Mircica are fani care-l idolatrizeaza. Daca el ar spune "hai sa spargem geamurile propriilor case maine", ai vedea ca sunt unii care o fac. Impotriva propriei lor proprietati. Sunt badisti, il urmeaza ca pe un guru. Si nu il vor parasi usor.
 
Adaugam la asta faptul ca e deja ceva vreme de cand A3 controleaza autoritar slotul 22-24. Sunt obisnuinte de consum, asa ca pretentia sa fi la 0.2 distanta pe termen imediat e pur si simplu fantezista. Vestea buna e ca pentru programele A3 ar putea urma: erodarea, scaderea, decredibilizarea, piederea interesului publicului. Pentru Realitatea ar trebui sa urmeze analiza proprie in slotul respectiv. Dupa aia sa vina decizia strategica. Adica ce vrei, cu ce pret si pe ce public. Apoi brainstormingul: in functie de strategie, cauti ideea, crezi neabatut in ea, o aplici ca la carte, o promovezi destept, o imbunatatesti pe parcurs, o cresti in timp si, nu in ultimul rand, ai rabdare.

 

Comments

Popular posts from this blog

Cool Runnings / Cu sania pe nisip

10 replici tari din Secretul lui Bachus

Film si fotbal